Kurti pozvao na sastanak lidere opozicije, Krasnići iz DPK ga jedini odbio

Kurti pozvao na sastanak lidere opozicije, Krasnići iz DPK ga jedini odbio

Premijer Aljbin Kurti pozvao je trojicu opozicionih lidera, Ljumira Abdidžikua, Memljija Krasnićija i Ramuša Haradinaja da se sastanu sa njim kako bi ih obavestio o poslednjem sastanku koji je imao u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i bivši premijer Haradinaj je prihvatio poziv, Lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku je, takođe, prihvatio poziv, a odbio ga je lider Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići.

Kurti je rekao da razlike među njima ne bi trebalo da prelaze državni i nacionalni interes, prenosi KoSSev .

„Zalažemo se za principijelan dijalog i transparentan proces, zato upućujem poziv trojici opozicionih lidera da ih obavestimo i razgovaramo o poslednjem sastanku koji smo imali u Briselu i izazovima sa kojima se naša zemlja suočava. Mi smo demokratija i demokratija je bučna i komplikovana, svako od nas ima svoje mišljenje i kada smo suočeni sa velikim odlukama, prirodno je da imamo razlike i nesuglasice, ali naše razlike nikada ne bi trebalo da prevaziđu naš državni i nacionalni, društveni i građanski interes“, rekao je Kurti.

Haradinaj je izjavio da kada su u pitanju teme od nacionalnog interesa, onda nema vlasti i opozicije.

„Pozitivno sam odgovorio na poziv premijera Kurtija za razgovor u vezi sa nedavnim sastancima koji su održani u Briselu. Za mene i ABK, pitanje dijaloga za priznanje je uvek bilo međupartijsko pitanje. Imao sam tu odlučnost i dok sam vodio vladu“, napisao je Haradinaj.

Lider DPK Krasnići je kazao da se neće odazvati pozivu Kurtija. On je na Fejsbuku naveo da je dijalog sa Srbijom „skliznuo na tehnički nivo“ i da je spreman za sastanak tek kada „dijalog odmakne u konkretnu diskusiju o postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom“.

Krasnići je napisao i da je „trenutno sve što vidimo da je dijalog skliznuo na tehnički nivo, uključujući i reciklažu prošlih sporazuma“.

„Ohrabrujem vas da nastavite sa posvećenošću… i da vlada poštuje zakonske odluke koje obezbeđuju reciprocitet u odnosu na Srbiju, kao i vladavinu prava i slobodno kretanje“, naveo je on.

Lider DSK Abdidžiku je prihvatio poziv, navodeći da stiže sa zakašnjenjem, ali da, kako je dodao, „nacionalna pitanja treba da budu iznad dnevne politike“.

Kosovo i Srbija su 27. avgusta postigle sporazum o odustajanju od izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za građane.

Sporazum podrazumeva da će građani moći da prelaze granicu sa ličnom kartom, bez potrebe za dodatnim ulazno-izlaznim dokumentom.