U Litvaniji žele da ruski jezik u školama zamene drugim stranim jezicima

U Litvaniji žele da ruski jezik u školama zamene drugim stranim jezicima

Ministarka prosvete, nauke i sporta Litvanije Jurgita Šiugždinene izjavila je u ponedeljak da će se, kako bi se napustilo učenje ruskog kao drugog jezika u školama, proširiti mogućnosti učenja drugih jezika.

Ovo prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Delfi.

Ministar je naglasio da se sada najviše obučavaju nastavnici ruskog jezika, a teško je zaposliti nastavnike drugih jezika.

„Zaista bismo voleli da se mogućnosti učenja drugih jezika što pre prošire. I ovi brojevi rastu malo po malo. Vidimo da se povećava izbor nemačkog i francuskog jezika“, rekao je Sjugzdinene na konferenciji za novinare. u ponedeljak.

Istovremeno, ona žali što broj učenika koji biraju druge jezike ne raste tako brzo koliko bi želeo, jer je sada najlakše angažovati nastavnike ruskog jezika.

„Ovo je stari problem, mnogi nastavnici ruskog jezika su se školovali od ranije, što je verovatno bilo lakše i školama i samoupravama“, rekao je Šjuždinene.

Šef litvanskog Ministarstva prosvete je naglasio da je najteže promeniti drugi jezik koji se bira za učenje u malim školama.

„Ako ima odeljenja u kojima ima 5-8 učenika, onda je teško zaposliti nastavnike koji bi predavali francuski, nemački ili druge jezike. Tako da danas biraju najlakši način – one nastavnike koji imaju najviše. Ali mi ćemo sve da promenimo situaciju.“ – dodala je ona.

Podsetićemo da je Ministarstvo pravde Letonije ranije saopštilo da priprema nacrt zakona o ograničavanju upotrebe ruskog jezika na poslu i na javnim mestima.