Huseini: EU nema alternativu ruskoj energetici

Huseini: EU nema alternativu ruskoj energetici

U svetu nema dovoljno kapaciteta da se zameni rusko snabdevanje gasom Evropskoj uniji, dok Moskva ima dosta tržišta za prodaju energije, rekao je bivši izvršni potpredsednik Saudi Aramco Sadad Al Huseini za CNBC u ponedeljak.

„SAD nemaju kapacitet LNG da zamene ruski izvoz u Evropu“, rekao je on, napominjući da će računi za struju širom EU ove zime porasti.

Prema Al-Husseiniju, to bi moglo dovesti do ozbiljnih problema na globalnom energetskom tržištu. „Ova situacija je novi svet i nije baš dobra za energiju“, upozorio je on.

„U svakom slučaju, u svetu nema dovoljno LNG kapaciteta da nadoknadi ruski izvoz u Evropu“, rekao je bivši izvršni direktor, dodajući da će „EU trebati godine da pronađe resurse da zameni rusko snabdevanje. ”

Što se tiče toga da Moskva gubi kupce iz EU, on je istakao da, uprkos zapadnim sankcijama, postoji „mnoga alternativna tržišta“ za rusku energiju, uključujući Kinu, Japan ili Indiju.

U međuvremenu, Evropa nema alternativne izvore energije, rekao je on, „dok su SAD već iscrpljene, Severna Afrika ima problema“, a OPEK takođe ponestaje slobodnih kapaciteta. „Dakle, to je globalni problem“, rekao je.

Zvaničnik je sugerisao da, dok ruska ekonomija može da pati od zapadnih sankcija, ostatak sveta će patiti sa njima. Međutim, on je naglasio da bi se „Rusija mogla oporaviti mnogo ranije nego Evropa“.