Brazil: Bolsonaro i Lula suočeni u predsedničkoj debati

Brazil: Bolsonaro i Lula suočeni u predsedničkoj debati

SAO PAULO – Glavni brazilski predsednički kandidati skinuli su rukavice u nedelju i bacili se jedni na druge u prvoj predsedničkoj debati za oktobarske opšte izbore uz optužbe za korupciju i pretnje demokratiji, prenosi Rojters.

Aktuelni krajnje desničarski predsednik Žair Bolsonaro, koji je žestoko kritikovan zbog svog rukovanja krizom COVID-19 i napada na brazilski glasački sistem, bori se protiv bivšeg predsednika Luiza Inasija Lule da Silve, koji je napustio funkciju sa rekordnom popularnošću, ali je osuđen za mito u 2017.

Bolsonaro je rekao da je njegov levičarski izazivač vodio najkorumpiraniju brazilsku vladu ikada, navodeći skandal oko preskupih ugovora sa državnom naftnom kompanijom Petrobras (PETR4.SA).

„Zašto želite da se vratite na vlast? Da nastavite da radite istu stvar u Petrobrasu?“ rekao je Bolsonaro u debati između šest kandidata na Band TV-u.

Lula, prvi u trci koji je bio predsednik od 2003. do 2010. godine, rekao je da njegovu vladu treba pamtiti po tome što je učinila najviše na smanjenju siromaštva.

„Zemlja koju sam napustio je zemlja koja ljudima nedostaje, to je zemlja zaposlenja, u kojoj su ljudi imali pravo da žive dostojanstveno, uzdignute glave“, rekao je Lula. „Ovo je zemlja koju sadašnji predsednik uništava“.

Lula je vodio Brazil tokom godina brzog ekonomskog rasta, ali je osuđen za mito i osuđen na 19 meseci dok njegove osude nisu poništene.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Lula ima dvocifrenu prednost u odnosu na Bolsonara, koji je više puta napadao brazilski elektronski sistem glasanja, što je izazvalo bojazan da bi mogao da ospori rezultat ako bude poražen.

Neke od najoštrijih kritika sa kojima se Bolsonaro suočio u debati stigle su od dve žene među šest kandidata.

„Imamo predsednika koji preti demokratiji. Moramo da promenimo predsednika“, rekla je senatorka Simon Tebet, koja se kandidovala za centrističku stranku Brazilski demokratski pokret na pitanje kako da se reši trenutni sukob između vlade Bolsonara i pravosuđa.

Bolsonaro je optužio pravosuđe da je prekoračilo svoje granice kada je odobrilo policijsku operaciju protiv nekoliko biznismena koji su podržali njegov reizbor nakon što su ih mediji optužili da su na društvenim mrežama raspravljali o državnom udaru ako Bolsonaro izgubi.

Tebet je optužila Bolsonara da odlaže kupovinu vakcina i širi lažne vesti o COVID-19, i rekla da su je zastrašili neki od njegovih ministara tokom istrage Senata o odgovoru vlade na virus.

„Ne plašim te se“, rekla je upirući prstom u predsednika.

Bolsonaro je negirao da je protiv ženskih prava i rekao da ga brazilske žene vole jer brani porodicu i protivi se legalizaciji droge.

Tokom debate, međutim, napao je novinarku Veru Magalhaes jer ga je kritikovala: „Spavaš misleći na mene… Ti si sramota za novinarstvo“.