Sudanski novinari formiraju nezavisnu uniju za odbranu sloboda

Sudanski novinari formiraju nezavisnu uniju za odbranu sloboda

KARTUM – Sudanski novinari formirali su prvi nezavisni profesionalni sindikat u zemlji decenijama, što je, kako su aktivisti kampanje, važan korak ka ponovnom uspostavljanju sloboda nakon vojnog udara, prenosi Rojters.

„Pobeda je da povratimo naš sindikat posle više od 30 godina kako bismo odbranili slobodu i profesionalizam štampe“, rekao je jedan novinar Valid Alnour, koji je satima čekao na suncu da bi dao svoj glas na izborima za rukovodstvo sindikata na nedelja.

Sindikat ima 1.164 člana, od kojih je 659 učestvovalo na glasanju u nedelju.

Sindikati u senci koji su nastali u opoziciji sa autokratom Omarom al-Baširom, koji je prepun sindikata sa članovima naklonjenim režimu, bili su instrumentalni u ustanku koji ga je svrgnuo 2019.

Vojnim udarom prošlog oktobra okončan je sporazum o podeli vlasti sa civilima koji je usledio nakon ustanka.

Puč je takođe doveo do suspenzije jedne radio stanice, a neki TV novinari su bili izloženi napadima, racijama ili hapšenjima za koje su okrivili snage bezbednosti i lojaliste bivšeg režima.

Novinari koji se slažu sa Baširom pokušali su da spreče nedeljno glasanje tako što su pokrenuli tekuću pravnu žalbu, rekavši da sindikat ne može da zameni već postojeći sindikat iz Baširove ere.

Međutim, šef izborne komisije Faisal Mohamed Salih, koji je bio ministar informisanja u vladi koju su vodili civili između ustanka i puča, rekao je da je glasanje „izvršeno na potpuno demokratski način… glatko i uz visok odziv i uzbuđenje među novinari“.

Posmatrači civilnog društva, uključujući i neke iz opozicionih advokatskih grupa, prisustvovali su izborima.

Abdelmonijem Abu Idres, novinar koji radi za međunarodnu novinsku agenciju Frans pres (AFP), izabran je za šefa sindikata. Glasovi su se brojali za ostatak rukovodstva sindikata od 40 ljudi.

Odbori otpora Bahri, jedna od grupa koje predvode tekuće proteste protiv vojne vladavine, u saopštenju su rekli da su izbori važan korak.

„Možemo ga samo podržati, jer postavlja temelje za jedan od osnovnih zahteva našeg ustanka, a to je demokratija.