Fedorov: U regionu Zaporožja, rusi planiraju da održe izbore umesto „referenduma“

Fedorov: U regionu Zaporožja, rusi planiraju da održe izbore umesto „referenduma“

Na privremeno okupiranim teritorijama Zaporoške oblasti, saradnici su odlučili da 11. septembra ne održe pseudoreferendum. Umesto toga, žele da sprovedu takozvanu anketu, da bi ljudi mogli da glasaju čak i u Rusiji, rekao je gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov tokom nacionalnog teletona, prenosi Ukrinform.

„Okupatori ne žele da održe pseudoreferendum 11. septembra, ali žele da ga održe u okviru ankete od 11. do 17. septembra i onda izvode zaključke. Stanovnici drugih gradova, pa čak i država, moći će da učestvuju u ovaj pseudo-referendum. U Rusiji žele da otvore takva mesta da bi lažirali glasanje i izjavili da 110 odsto podržava Rusku Federaciju“, rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, „gaulajteri“ su počeli da dele uputstva za agitatore napravljena na Krimu.

„Postoje neke suptilnosti u uputstvima. Prvo, grupa za kampanju treba da uključi jednog stanovnika Krima koji je živeo na Krimu pre 2014. godine i tečno govori ukrajinski. Time žele da kažu da niko neće vršiti pritisak na ukrajinsko stanovništvo“, rekao je on. dodao je Fedorov.

Međutim, sociološke ankete koje su sproveli sami okupatori govore da je manje od 10 odsto stanovnika spremno da podrži Rusku Federaciju.

Pre dve nedelje u gradu i okrugu ukrajinske snage otpora počele su da se protive održavanju referenduma. Sedište partije je uništeno, jedan saradnik u Mihajlovci je ubijen, a šef mihajlovske pseudopolicije pronađen je obešen.

Fedorov je dodao i da su u proteklih nekoliko dana ukrajinske specijalne službe primile veliki broj poziva od saradnika koji više ne žele da sarađuju sa okupatorima.

Raniji izveštaji su govorili da je 11. septembra trebalo da bude održan pseudoreferendum o pristupanju Zaporoške oblasti Rusiji.