Agencija UN za decu komentariše vazdušni napad u Etiopiji

Agencija UN za decu komentariše vazdušni napad u Etiopiji

Agencija UN za decu, UNICEF, osudila je novo izbijanje nasilja u afričkoj državi Etiopiji koja je bila svedok sukoba između saveznih trupa i lokalnih milicija u severnom regionu Tigraj. Tokom vikenda, u navodnom vazdušnom napadu ubijeno je najmanje četiri osobe u obdaništu u Tigraju, što je izazvalo i ljutu reakciju agencije UN.

„UNICEF najoštrije osuđuje vazdušni napad na Mekele, glavni grad regiona Tigraj u Etiopiji“, navodi se u saopštenju agencije od subote, pozivajući sve zaraćene strane da odmah prekinu neprijateljstva.

„Opet, eskalacija nasilja u severnoj Etiopiji dovela je do toga da deca plaćaju najveću cenu. Skoro dve godine deca i njihove porodice u regionu trpe agoniju ovog sukoba. To mora da se završi“, dodaje UNICEF.

Narodnooslobodilački front Tigraja (TPLF) saopštio je da je vazdušni napad koji su izvele savezne trupe uništio obdanište u Mekeleu i pogodio civilnu stambenu oblast u gradu. Prema rečima načelnika lokalne bolnice, u napadu su poginule najmanje četiri osobe, uključujući dvoje dece. Još devetoro je povređeno. Lokalni emiter je saopštio da je broj poginulih sedam.

Etiopska vlada je negirala da je gađala civilne mete i umesto toga optužila TPLF da je inscenirao napad i „bacao lažne kese sa leševima u civilne oblasti“ kako bi izazvao bes međunarodne zajednice. Obe tvrdnje nisu mogle biti nezavisno proverene.

Navodni štrajk usledio je samo nekoliko dana nakon što je izbilo nasilje u severnom regionu Etiopije nakon petomesečnog prekida vatre. U sredu su se obe strane u sukobu međusobno optuživale da su jedna drugu napale pošto su pokrenute nove ofanzive duž južne granice Tigraja.

Novi izbijanje nasilja osudili su zapadni zvaničnici, uključujući komesara EU za upravljanje krizama Janeza Lenarčiča i britanskog ministra za Afriku Viki Ford. Lenarčić je pozvao sve strane da započnu mirovne pregovore, dok je Ford štrajkove u Tigraju nazvao „užasnim“.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, koji je i sam rodom iz Tigraja, rekao je da je „u nedostatku reči“ pri pogledu na „užasne slike“ iz Mekelea i osudio je navodni napad kao „varvarski“.

U novembru 2020. godine, politički sukob između novoformiranog širokog saveza regionalnih etničkih političkih partija na čelu sa premijerom Abijem Ahmedom i TPLF-a, koji je i sam nekada bio deo vladajuće koalicije Etiopije, doveo je do vojnog sukoba koji od tada traje.

U martu su UN saopštile da su najmanje 304 civila ubijena u vazdušnim napadima tokom prethodna tri meseca na severu Etiopije.