IAEA kaže da nema povećanja nivoa radijacije u Zaporožskoj elektrani

IAEA kaže da nema povećanja nivoa radijacije u Zaporožskoj elektrani

„Ukrajina je obavestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o ponovnom granatiranju poslednjih dana na lokaciji nuklearne elektrane Zaporožja (ZNPP), ali je rekla da su svi bezbednosni sistemi ostali u funkciji i da nije došlo do povećanja nivoa radijacije. rekao je danas generalni direktor Rafael Marijano Grosi“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ZNPP nastavila pristup električnoj energiji van lokacije nakon što je elektrana u četvrtak privremeno izgubila vezu sa svojim poslednjim operativnim eksternim dalekovodom od 750 kilovolti (kV). Pored toga, obe reaktorske jedinice koje su isključene sa električne mreže tokom nestanka struje u četvrtak ponovo rade nakon što su ponovo priključene u petak. Ostala četiri bloka u ZNPP isključena su pre događaja u četvrtak i ostala su u gašenju.

Grosi je rekao da je u četvrtak, petak i subotu bilo granatiranja na području ZNPP, ali Ukrajina još nije imala potpune informacije o prirodi štete.

„Granatiranje je pogodilo područje dve takozvane specijalne zgrade elektrane, koje su se nalazile na oko 100 metara od zgrada reaktora, kao i jedan deo nadvožnjaka. U tim zgradama se nalaze postrojenja za prečišćavanje vode, radionice za popravku opreme ili postrojenja za upravljanje otpadom. . Bilo je i oštećenja na nekim vodovodima na lokaciji, ali su oni popravljeni“, navodi se u saopštenju.

Grosi je rekao, pozivajući se na informacije iz Ukrajine, da su sva merenja radioaktivnosti na lokaciji ZNPP bila u granicama normale i da nema naznaka bilo kakvog curenja vodonika.

Kako se navodi u saopštenju, poslednje granatiranje je još jednom ukazalo na opasnost od potencijalnog nuklearnog udesa u ZNPP, najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

„Generalni direktor Grosi je rekao da nastavlja svoje konsultacije sa svim stranama u cilju slanja ekspertske misije IAEA u elektranu u narednih nekoliko dana kako bi se osigurala nuklearna sigurnost i bezbednost tamo. Planirana misija će proceniti fizičku štetu na ZNPP-u. objekata, utvrđuju da li su glavni i rezervni sistemi bezbednosti i bezbednosti bili funkcionalni i procenjuju uslove rada osoblja, pored obavljanja hitnih zaštitnih aktivnosti na lokaciji“, saopštila je IAEA.