Štrajk otkazao 60 letova na portugalskom aerodromu u Lisabonu

Štrajk otkazao 60 letova na portugalskom aerodromu u Lisabonu

Oko 60 letova otkazano je na aerodromu u Lisabonu u nedelju, poslednjeg dana štrajka radnika koji su od petka doveli do više poremećaja u letnjim putovanjima na glavnim portugalskim aerodromima, pokazuju podaci nacionalnog operatera aerodroma ANA. .

Zaposleni u hendling kompaniji Portvai traže bolju naknadu za godišnji odmor i više napredovanja u karijeri. ANA-in sajt pokazao je 31 dolazak i 28 odlazaka otkazano u nedelju na Lisabonu, najprometnijem aerodromu u Portugalu.

Pedro Figueiredo, portparol Nacionalne unije radnika civilnog vazduhoplovstva, rekao je za Rojters da je oko 90 odsto radnika na rampi u Portveju na aerodromima u Lisabonu i Portu učestvovalo u trodnevnom štrajku.

SINTAC očekuje da će u nedelju biti otkazano između 70 i 80 letova za Lisabon i od 30 do 40 na aerodromu u Portu, rekao je on.

ANA nije pokazala otkazivanje letova u Portu, Faru – koji opslužuje region Algarve koji zavisi od turizma – ili Funšalu na ostrvu Madeira.

„U narednim danima, naš sindikat će proceniti rezultate ovog štrajka i možda ćemo usvojiti novinske oblike borbe“, rekao je Figueiredo, ne precizirajući šta bi to moglo biti.

Radnici za rukovanje pomažu avio-kompanijama sa prtljagom i takođe guraju avione na pistu.

Na desetine aerodromskog osoblja protestovalo je ovog leta širom Evrope tražeći veće plate kako bi ublažili bol od neumerene inflacije, ohrabreni naglom potražnjom za avionskim prevozom i nedostatkom osoblja nakon što je većina ograničenja COVID-19 ukinuta.

Avio-kompanije se u međuvremenu bore sa rastućim cenama goriva i zatvaranjem vazdušnog prostora u vezi sa ratom u Ukrajini.

Štrajk je održan jednog od najprometnijih vikenda u godini, a strani i portugalski turisti i dalje putuju na letovanje.

Portvej, koji je u vlasništvu francuske grupe Vinci, rekao je da bi „neodgovorni“ štrajk ugrozio turistički sektor Portugala, koji je činio skoro 15 odsto bruto domaćeg proizvoda pre pandemije COVID-19.