Borel ne podržava stvaranje vojske EU

Borel ne podržava stvaranje vojske EU

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Žozep Borel smatra da nema potrebe za stvaranjem zajedničke vojske EU.

Kako prenosi Evropska istina, Borel je to rekao u intervjuu za Kronen cajtung.

„Nijedna od 27 armija ne može biti zamenjena jednom evropskom snagom. Samo treba da kombinujemo naše snage i bolje koordinišemo i ulažemo u bezbednost“, rekao je visoki diplomata EU.

On je dodao da EU trenutno troši na odbranu koliko i Kina i četiri puta više od Rusije, ali zbog dužničke krize i razoružanja „ne može da odgovori na aktuelne izazove”.

„Ključna reč je efikasnost. U suprotnom, to je gubljenje novca“, rekao je Borel.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku rekao je i da se Evropska unija može nazvati „supersilom” sa ekonomske i moralne tačke gledišta, ali ne i sa vojne tačke gledišta.

„Svet je postao opasnije mesto. Članice EU moraju da shvate da, ako je potrebno, moramo da se branimo, a za to su nam potrebni alati“, smatra on.

Podsetimo, u julu je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton najavio plan koji bi omogućio zemljama Evropske unije da zajednički kupuju oružje.

U maju je evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager najavila stvaranje posebne radne grupe za razvoj evropskog programa investicija u odbranu u trećem kvartalu 2022. godine.

U martu su ministri spoljnih poslova i odbrane zemalja EU odobrili Strateški kompas – prvi koncept Evropske unije u oblasti odbrane i bezbednosti.

Kompas daje Evropskoj uniji akcioni plan za jačanje bezbednosne i odbrambene politike EU do 2030. godine. Ključna odredba ovog plana je stvaranje evropskih snaga za brzo reagovanje od 5.000 vojnika.