CNN: Ukrajina sledi američki plan za borbu protiv Rusije

CNN: Ukrajina sledi američki plan za borbu protiv Rusije

Tokom sukoba sa Rusijom, Ukrajina se oslanjala na doktrinu koju su razvile SAD i koja uključuje i vojsku i civile koji učestvuju u odbrambenim aktivnostima, izvestio je u subotu CNN.

Operativni koncept otpora (ROC), za koji se kaže da predstavlja plan za manje države da se suprotstave većim silama, razvijen je 2013. kao odgovor na sukob Rusije sa Gruzijom 2008. On je dodatno poboljšan nakon „skoro beskrvno“ ponovnog ujedinjenja Krima sa Moskvom. 2014. godine, što je „zaprepastilo Ukrajinu i Zapad“, rekao je CNN.

ROC predstavlja „inovativni i nekonvencionalni pristup ratovanju i totalnoj odbrani“ i rukovodi akcijama ne samo ukrajinske vojske, već i civilnog stanovništva.

„Sve je u rukama u smislu sveobuhvatne odbrane za vladu Ukrajine“, objasnio je penzionisani general-potpukovnik Mark Švarc, koji je bio zadužen za Komandu specijalnih operacija u Evropi tokom razvoja koncepta. „Oni koriste sve resurse, a takođe koriste i neka veoma nekonvencionalna sredstva kojima bi ometali vojsku Ruske Federacije.

Švarc je rekao da je bilo „neverovatno gledati… uprkos neverovatnom gubitku života i žrtvi, šta volja za otporom i rešenost da se odupre mogu da urade“.

Eksplozije u ruskim vojnim objektima na Krimu – daleko od linije fronta u Donbasu – ranije u avgustu bile su znaci da je ROC bila u igri, tvrdi Kevin D. Stringer, pukovnik vojske u penziji koji je vodio razvojni tim za koncept.

Kijev nikada nije zvanično potvrdio svoju umešanost u incidente, ali je CNN rekao da je video izveštaj ukrajinske vlade koji potvrđuje da stoji iza njih.

Rusija je saopštila da su eksplozije na njenom aerodromu Saki na zapadnom Krimu bile rezultat nesreće, dok je skladište municije na severu poluostrva gađano „činom sabotaže“.

„Pošto to ne možete da uradite konvencionalno, koristili biste snage za specijalne operacije, a tim [snagama] bi bila potrebna podrška otpora – obaveštajni podaci, resursi, logistika – da bi pristupili ovim regionima“, rekao je Stringer, objašnjavajući navodne akcije Kijeva. .

Civilni otpor pod ROC uključuje nenasilne akcije kao što su bojkot javnih događaja, radnički štrajkovi, pa čak i upotreba satire i šala kao sredstva otpora. Nasilne akcije, poput upotrebe molotovljevih koktela, paljenja i stavljanja hemikalija u rezervoare za gas za sabotiranje neprijateljskih vozila, takođe su deo koncepta.

Uopšteno govoreći, doktrina poziva na veliku PR kampanju kako bi se kontrolisala priča o sukobu, sprečilo širenje poruke druge strane i održalo ujedinjenje stanovništva.

Video snimci koji prikazuju uništeni ruski hardver i montiran u privlačne melodije čine deo strategije, zajedno sa snimcima ukrajinskih vojnika koji spasavaju životinje lutalice i dnevnim obraćanjima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog – „bilo namerno ili ne“, tvrdi CNN.

Najmanje 15 zemalja učestvovalo je u nekoj formi obuke o doktrini otpora Pentagona tokom protekle decenije, otkrila je Nikol Kiršman, portparolka Komande specijalnih operacija za Evropu.

Program nije univerzalan. Prilagođava se u skladu sa populacijom, resursima i terenom svake zemlje. U izveštaju CNN-a pominju se Estonija, Litvanija i Poljska kao nacije koje su izrazile entuzijazam za ROC.