Protesti u Indiji zbog oslobađanja 11 muškaraca uhapšenih zbog silovanja

Protesti u Indiji zbog oslobađanja 11 muškaraca uhapšenih zbog silovanja

Stotine ljudi održale su demonstracije u nekoliko delova Indije u znak protesta protiv nedavne odluke vlade da oslobodi 11 muškaraca koji su bili osuđeni na doživotni zatvor zbog grupnog silovanja muslimanske žene tokom verskih nemira u Indiji 2002. godine.

Demonstranti u glavnom gradu zemlje, Nju Delhiju, uzvikivali su slogane u subotu i zahtevali od vlade u zapadnoj državi Gudžarat da povuče odluku. Pevali su i pesme u znak solidarnosti sa žrtvom.

Slični protesti održani su i u nekoliko drugih država.

Njih 11 muškaraca, puštenih na uslovne kazne 15. avgusta, kada je Indija proslavila 75 godina nezavisnosti, osuđeni su 2008. za silovanje, ubistvo i protivzakonito okupljanje.

Žrtva, sada u 40-im godinama, nedavno je rekla da ju je odluka vlade države Gudžarat ukočila i poljuljala veru u pravdu.

Žrtva je bila trudna kada je grupno silovana tokom zajedničkog nasilja 2002. godine u Gudžaratu, kada je više od 1.000 ljudi, uglavnom muslimana, ubijeno u nekim od najgorih verskih nereda koje je Indija doživela od nezavisnosti od Britanije 1947. godine. U nasilju je ubijeno i sedam članova ženine porodice, uključujući njenu trogodišnju ćerku.

„Cela zemlja treba da traži odgovor direktno od premijera ove zemlje“, rekla je Kavita Krišnan, istaknuti aktivista.

Zvaničnici u Gudžaratu, gde je na vlasti Bharatiia Janata partija premijera Narendre Modija, rekli su da je zahtev osuđenika za oprost odobren jer su proveli više od 14 godina zatvora. Muškarci su imali pravo na politiku oprosta iz 1992. koja je bila na snazi u vreme njihove osude, rekli su zvaničnici.

Novija verzija politike koju je federalna vlada usvojila 2014. zabranjuje puštanje na slobodu za one koji su osuđeni za određena krivična dela, uključujući silovanje i ubistvo.

Neredi su dugo progonili Modija, koji je u to vreme bio najviši izabrani zvaničnik Gudžarata, usred navoda da su vlasti dozvolile, pa čak i podstakle krvoproliće. Modi je više puta negirao da je imao bilo kakvu ulogu, a Vrhovni sud je rekao da nije našao dokaze za krivično gonjenje.

Asija Kureši, mlada demonstranka u Nju Delhiju, rekla je da je učestvovala u demonstracijama kako bi tražila pravdu za žrtvu.

„Modi je 15. avgusta održao govor o bezbednosti i zaštiti žena u Indiji i istog dana kada su pustili silovatelje“, rekla je ona. „Kako sam siguran u takvoj klimi?“