Slovački „migovi-29“ na korak od Ukrajine

Slovački „migovi-29“ na korak od Ukrajine

Slovačko ratno vazduhoplovstvo više neće koristiti „migove-29“, čime se otvaraju vrata za transfer 11 preostalih letelica ovog tipa Ukrajini. „Postoji potreba i politička volja“, rekao je slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ. Prethodno, vlasti u Bratislavi su Ukrajincima poslali sisteme S-300, helikoptere, haubice i višecevne raketne bacače.

Slovačka se, svečanošću na vojnom aerodromu Kučina, oprostila od poslednjih 11 „migova-29“, čime su otvorena vrata za dugo najavljivani transfer tih letelica u Ukrajinu, javljaju mediji u Slovačkoj.

„Postoji politička volja i ima smisla da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna. Ta mogućnost je na stolu i obavestićemo vas kada postignemo sporazum“, rekao je slovački ministar odbrane.

Pregovori oko prebacivanja slovačkih „migova“ počeli su nedugo posle početka rata u Ukrajini kada su američki državni sekretar Entoni Blinken i šef EU za spoljnu politiku Žosep Borelj koji su na članice NATO-a koje još u arsenalima imaju sovjetske borbene avione apelovali da ih što pre ustupe vlastima u Ukrajini.

Suštinu ove ideje predstavlja pretpostavka da, s obzirom na razvoj rata u Ukrajini, vlastima u Kijevu valja dostaviti avione kojima bi tamošnji piloti mogli upravljati bez dodatne obuke i samim tim odmah uleteti u borbu.

Sredinom marta, Bratislava je odbijala ideju o slanju „migova“ u Ukrajinu, navodeći da je Slovačka uputila Kijevu granate kalibra 120 milimetara, gorivo i protivtenkovske i protivavionske projektile.

Iako se pozivu odmah odazvala Poljska, ispostavilo se da je prebacivanje letelica logistički i politički složenije nego što se u prvi mah činilo, pa su Ukrajincima do sada dostavljani samo rasklopljeni avioni.

Dodatni problem predstavlja činjenica da će, isporukom „migova“ Ukrajini, bez ratnog vazduhoplovstva ostati Slovačka i Bugarska, što je rešeno tako što će vazdušni prostor tih država, nadalje, braniti avioni ostalih članica NATO-a.

Slovačka je potpisala sporazum sa Poljskom i Češkom, kojim je pitanje odbrane vazdušnog prostora rešeno, dok ne stigne već plaćenih 14 novih borbenih aviona F-16 iz SAD. Isporuka prvih letelica ovig tipa je, prilikom potpisivanja ugovora, najavljena za 2024. godinu.

Sporazum o ustupanju „migova“ Ukrajini, donekle, zavisiće i od procene njihove vrednosti. Bratislava za njih traži opremu ili avione u vrednoti oko 300 miliona dolara, što je, kako navode diplomatski izvori, predstavljalo najveću prepreku da se ovaj transfer još ranije zaključi.

Osim Slovaka, NATO računa i na 16 bugarskih „migova-29“ i 14 jurišnih aviona „Su-25“. Poljska je još ranije najavila da će Amerikancima, kada god požele, isporučiti svojih 28 „migova“, dok se još čeka potvrda makedonskih vlasti da su četiri „suhoja“ već poklonjena Ukrajini.

Makedonski mediji su početkom avgusta javili da je Skoplje četiri jurišna aviona „su-25“ poklonila Ukrajini , ali ministarstvo odbrane te zemlje još nije potvrdilo tu informaciju. Makedonci su osim aviona, navodno, poklonjene Ukrajini, vlastima u Kijevu poslali i 31 tenk T-72. Svo ovo naoružanje nabavljeno je baš u Ukrajini tokom sukoba u Makedoniji 2001. godine.

Vlasti u Kijevu očekuju da bi ovim transferima mogi dobiti do 70 borbenih letelica.