Timošenko: Infrastruktura se obnavlja u više oblasti

Timošenko: Infrastruktura se obnavlja u više oblasti

Infrastrukturni objekti uništeni kao rezultat ruske invazije obnavljaju se u Žitomirskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Černigovskoj oblasti.

„Više od 300 objekata uništenih kao posledica ruske agresije obnovljeno je u Žitomirskoj oblasti, 440 – u Sumskoj i oko 1.000 – u Černigovskoj oblasti. Radovi na restauraciji su u toku u svim oblastima oslobođenim od ruske okupacije“, saopštio je Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta predsednika.

Konkretno, 44 višespratnice, 470 privatnih zgrada, više od 30 škola i vrtića, tri visokoškolske ustanove, 18 kulturnih i zdravstvenih ustanova, 13 upravnih zgrada i četiri stambeno-komunalna objekta – ukupno više od 600 objekti – potpuno su obnovljeni u Žitomirskoj oblasti.

Kako je navedeno, ruske trupe nastavljaju da granatiraju Sumsku oblast, ali lokalne vlasti i komunalni radnici sprovode restauratorske radove, kao i svakodnevno praćenje posledica ratnih zločina.

Više od 440 kritičnih infrastrukturnih objekata, stambenih zgrada i administrativnih zgrada obnovljeno je u Sumskoj oblasti, saopštila je Timošenkova.

Černigovska oblast nastavlja da se brani i prevazilazi posledice ruske oružane invazije. U Černigovskoj oblasti je obnovljeno više od 270 visokih zgrada, 635 privatnih zgrada, 30 vrtića, 28 škola, 19 zdravstvenih ustanova, šest stambeno-komunalnih objekata, upravna zgrada i visokoškolska ustanova.

Kako je naglasila Timošenkova, oblast Harkova hrabro se odupire ruskim vojnicima, borbe se nastavljaju na liniji fronta, rusi granatiraju ukrajinske položaje i obližnje lokalitete, ali komunalci i hitne službe svakodnevno savladavaju posledice agresije.

Kako je saopšteno, ukrajinske odbrambene snage su krajem marta – početkom aprila oslobodile od ruskih trupa lokalitete Kijevske, Černigovske i Sumske oblasti, ali rusi nastavljaju granatiranje pograničnih oblasti Sumske i Černigovske oblasti sa teritorije Ruska Federacija.