Klijenti sa „ruskim ili slovenskim“ imenima tuže francuske banke

Klijenti sa „ruskim ili slovenskim“ imenima tuže francuske banke

Ukupno 76 stanovnika Francuske sa ruskim ili slovenskim“ imenima podnelo je tužbu protiv više banaka u Francuskoj, navodeći diskriminaciju na osnovu nacionalnog porekla nakon što su bili uhvaćeni u sprovođenju antiruskih sankcija.

Pojedinci koji nisu povezani sa ruskom vladom otkrili su da su njihovi bankovni računi blokirani, a čak su i dugogodišnji stanovnici uhvaćeni u mreži jednog advokata koji je opisao kao „kafkijanski“, objavio je list Le Figaro.

Prema pravilima EU o embargu donetim od eskalacije sukoba u Ukrajini u februaru, bankama je zabranjeno da primaju depozite od preko 100.000 evra od ruskih državljana. Namera je bila da se obračunaju sa „oligarsima“ i tajkunima koji su navodno bliski vladi u Moskvi. Ipak, u svojoj revnosti da sprovedu sankcije, banke su blokirale račune običnih francuskih stanovnika u daleko manjim iznosima, kažu advokati Cartier-Meiniel-Schneller-a, advokatske firme koja zastupa tužioce. Druge diskriminatorne radnje uključivale su odbijanje zahteva za kredit i odbijanje otvaranja ili zatvaranja bankovnih računa.

„Ne govorimo o vlasnicima jahti ili vila na Azurnoj obali“, rekla je Mari-Lor Kartije za list Figaro, pokazujući pritužbu u kojoj se navode studenti, lekari i trgovci koji su uhvaćeni pod čekićem za prinudu.

Jedna tužiteljka, samozaposlena 26-godišnjakinja po imenu Marija, našla se sa samo 30 evra u džepu, prinuđena da prosi okolo kako bi podmirila troškove kao što su hrana ili kirija. Drugoj, identifikovanoj samo kao Natalija, njena banka je rekla da je njen račun blokiran „zbog vaše nacionalnosti u trenutnom kontekstu“, rekao je advokat Aleksandar Mejnijel, koji je dodao da banke nisu učinile „ništa“ da pomognu svojim klijentima uprkos zvaničnom prijemu žalbe.

Advokati kažu da svi tužioci imaju jednu zajedničku stvar: imena koja zvuče ruski. Među njima su i francuski državljani poput Evgenija Galperina, poznatog kompozitora filmske muzike.

„Rođen sam na Uralu, ali sam francuski državljanin, dobio sam politički azil sa 15 godina“, rekao je Galperin za list Figaro. „U istoj sam banci 31 godinu i nikada nisam imao problema. On i njegov brat Saša žive u Parizu od 1990. U julu, međutim, banka mu je rekla da će mu računi biti zatvoreni u septembru.

„To je zato što sam rođen u Rusiji. Šokiran sam. Shvatio sam da sam u suštini Francuz sa popustom“, rekao je Galperin. Takva diskriminacija ide na ruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, dodao je, kao dokaz da Evropa mrzi Ruse.

Tužba za diskriminaciju podneta je u ponedeljak pred sudom u Parizu, rekli su advokati. U prvobitnom podnesku nije preciziran obim novčane štete, ali „svi ovi tužioci će tražiti finansijsku nadoknadu od banaka“ ako žalba uspije, rekao je Cartier francuskom listu.