Norveška neće zahtevati dugoročne ugovore o gasu

Norveška neće zahtevati dugoročne ugovore o gasu

Norveška neće zahtevati da energetske kompanije ponude dugoročne ugovore o gasu sa fiksnom cenom kao način za ublažavanje rastućih troškova za evropske kupce, prenosi Rojters, pozivajući se na ministra nafte zemlje Terjea Aslanda.

On je navodno odbacio ideju, koju je izneo član parlamenta, da bi Norveška trebalo da razmotri iskazivanje solidarnosti sa Evropskom unijom tako što će naložiti firmama da ponude isporuku gasa po fiksnoj ceni ispod trenutnih tržišnih cena. Ministar je naveo da su dobavljači već slobodni da sklapaju dugoročne ugovore ako su komercijalni uslovi dogovoreni sa kupcima.

„Ne planiram politiku prema kojoj se naftnim kompanijama na norveškom kontinentalnom pojasu nalaže da sklapaju ugovore o fiksnim cenama za isporuku gasa“, napisao je Osland u pismu parlamentu kasno u četvrtak, a citira Rojters. On je ukazao da bi Norveška umesto toga trebalo da se fokusira na isporuku što više gasa kako bi zadovoljila rastuću potražnju i da ostane pouzdan snabdevač.

Ministar je istakao da je Brisel i sam pre 20 godina napustio praksu dugoročnih ugovora u korist spot tržišta, a da sada norveški sistem „ima mogućnost da kompanije sklapaju takve ugovore isključivo na osnovu ekonomskih interesa“.

Norveška, koja je pretekla Rusiju kao najveći snabdevač EU gasom nakon što je Moskva smanjila protok, značajno će smanjiti izvoz sledećeg meseca zbog velikih aktivnosti održavanja.