Politico: Ukrajina može imati probleme zbog „derusifikacije“

Politico: Ukrajina može imati probleme zbog „derusifikacije“

Iskorenjivanje ruskog jezičkog i kulturnog uticaja u toku sukoba je razumljivo, ali rizikuje buduće probleme za Ukrajinu, jer ne samo da će „dati hranu propagandistima Kremlja“, već će i otežati Ukrajincima da žive zajedno u miru, tvrdi Politico.

„Jači osećaj nacionalnosti i identiteta Ukrajinaca, podstaknut besom zbog onoga što ih snalazi, rizikuje da postane manje inkluzivan i da više mrzi Rusiju“, napisao je Džejmi Detmer, urednik mišljenja u Politico Europe, u tekstu objavljenom u petak.

Dok krivi Moskvu za „postavljanje temelja“ za ono što bi moglo da postane dugotrajni „etnički sukob“, autor priznaje da je za derusizaciju u Ukrajini potrebno „hladno ispitivanje“.

„Proces uklanjanja ruskog kulturnog i jezičkog uticaja iz zemlje nije lak – ili nužno pravičan – stvar koju treba uraditi, kada se oko četvrtine Ukrajinaca i dalje izjašnjava da govore ruski“, Detmer, koji je ranije radio kao strani i ratni dopisnik za Glas Amerike, istakao.

Ovaj proces – koji se često spajao sa dekomunizacijom – započeo je mnogo pre nego što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju krajem februara, primetio je autor. Na primer, 2015. godine Kijev je zabranio sovjetske simbole, uključujući zastave, nazive ulica i spomenike u znak sećanja na komunističke vođe. Od 2016, napisao je Detmer, sve informacije na oglasnim tablama na železničkim stanicama i aerodromima mogle su da se daju samo na ukrajinskom i engleskom, ali ne i na ruskom.

U januaru ove godine, podsetio je urednik Politiko, Hjuman rajts voč je izrazio zabrinutost zbog „nedostatka zaštite“ za one koji govore ruski nakon što je novi zakon o jeziku stupio na snagu. Zakon je, kako je objasnio, zahtevao od medija registrovanih u Ukrajini da objavljuju samo na ukrajinskom jeziku „ili da obezbede prateću ukrajinsku verziju, ili ekvivalentnu po sadržaju, obimu i načinu štampanja, kada objavljuju na drugom jeziku“. Međutim, iako su napravljeni izuzeci za druge manjinske jezike, nijedan nije predviđen za ruski, objasnio je Detmer.

Prema novinaru, postoje „rizici u odbacivanju svega ruskog“. Prvo, naveo je, to „daje hranu propagandistima Kremlja“. I drugo, „agresivna derusifikacija će otežati svim Ukrajincima, bez obzira na njihovu tradiciju i prošlost, da se pomire i žive zajedno u miru“, tvrdi on.