Ukrajina gomila lekove potrebne u slučaju nuklearne nesreće

Ukrajina gomila lekove potrebne u slučaju nuklearne nesreće

Vlada je kupila neophodnu količinu lekova za zaštitu štitne žlezde u slučaju udesa u nuklearnoj elektrani, rekao je Ministar zdravlja Viktor Ljaško tokom nacionalnog teletona, prenosi Ukrinform.

Lekovi, dizajnirani da spreče uticaj radioaktivnog joda na štitnu žlezdu, biće izdati kada budu potrebni. Sve zdravstvene ustanove u zoni potencijalnog uticaja su snabdevene pomenutim lekovima, rekao je Liaško.

Ministar je dodao da se u regionalnim depoima koje vodi Ministarstvo zdravlja čuva i dovoljna količina ovog leka kako bi se blagovremeno isporučio zdravstvenim ustanovama, vodeći računa o pravcu širenja radioaktivne prašine ukoliko dođe do havarije na ZNPP.

Istovremeno, Ljaško je pozvao Ukrajince da ne kupuju lekove koji sadrže jod u apotekama.

„Nema potrebe da kupujete ni lekove koji sadrže jod, jer smo lek kupili tačno u dozi koju preporučuju naši istraživači. Jedna pilula će biti dovoljna za prvu fazu. To je sve. Ali trenutno, ako se ne distribuira ljudima, to je isključivo iz razloga što nema potrebe za tim, odnosno da se ljudi ne uzimaju u preventivne svrhe, iz straha.Lijekovi nisu slatkiši, moraju se koristiti kada je potrebno, kada je propisano. kod lekara“, naglasio je ministar.

Kako je preneo Ukrinform, ruska vojska je 4. marta napala i zauzela nuklearnu elektranu u Zaporožju, najveću u Evropi. Od tada su osvajači razmeštali vojnu opremu i municiju na prostor elektrane, granatirajući okolinu.

Evropska unija je osudila ruske vojne aktivnosti oko Zaporoške elektrane i pozvala Rusku Federaciju da odmah vrati kontrolu nad elektranom Ukrajini.