SAD: Objavljen dokument o pretresu Trampovog imanja

SAD: Objavljen dokument o pretresu Trampovog imanja

Američko ministarstvo pravde objavilo je redigovanu verziju pravnog dokumenta koji je dozvolio FBI-u da zapleni poverljiva vladina dokumenta iz kuće bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi, prenosi „Evropska istina“.

Izjava pod zakletvom, dokument koji se obično ne objavljuje u javnosti osim ako je neko optužen za zločin, je izjava pod zakletvom koja opisuje dokaze koji su Ministarstvu pravde dali verovatan razlog da dobije nalog za pretres.

Tužioci su zatražili da ceo dokument bude zapečaćen kako bi se zaštitio integritet njihove istrage, što je navelo medijske kompanije da podnesu pravni zahtev za njegovo objavljivanje.

Veliki delovi od 23 stranice dokumenta od 38 stranica objavljenog u petak su zatamnjeni, a tekst na 11 stranica potpuno je zatamnjen.

„Vlada vodi krivičnu istragu o nepropisnom uklanjanju i čuvanju poverljivih podataka na nedozvoljenim lokacijama, kao i nezakonitom prikrivanju ili uklanjanju državnih evidencija“, navodi se u dokumentu.

Postupci FBI-a bili su deo federalne istrage o tome da li je Tramp nezakonito zaplenio dokumente kada je napustio funkciju u januaru 2021. nakon poraza na predsedničkim izborima.

Prema dokumentu objavljenom u petak, neimenovani agent FBI rekao je da je američki nacionalni arhiv otkrio „povjerljive dokumente“ koji sadrže „informacije o nacionalnoj odbrani“ kada je u januaru otkriveno 15 kutija u Mar-a-Lagu.

Agent je rekao da Ministarstvo pravde ima razloga da veruje da se takvi zapisi, koji nisu vraćeni vladi, još uvek čuvaju u Trampovoj kući. „Takođe postoji verovatan razlog za verovanje da će se u prostorijama naći dokazi o opstrukciji“, dodao je agent.

Nakon što je FBI izvršio raciju u Mar-a-Lagu, agenti su zaplenili više od 20 kutija u kojima je bilo 11 skupova poverljivih vladinih dokumenata, od kojih su neki označeni kao „strogo poverljivo“.

The Hill izveštava da su vlasti pronašle 184 poverljiva dokumenta tokom prve inspekcije zaplenjenih kutija.

U izjavama pod zakletvom se navodi da je među 184 dokumenta, 25 sadržalo visoko poverljive informacije, uključujući informacije dobijene iz „tajnih izvora od pojedinaca“, informacije koje je zabranjeno da se daju stranim vladama i informacije dobijene praćenjem „spoljnih komunikacionih signala“.

Tramp je, podsetimo, pretresen početkom avgusta. Ovo je prvi takav presedan u istoriji Sjedinjenih Država. Među zaplenjenim dokumentima nalaze se i poverljivi dokumenti, od kojih se neki možda odnose čak i na nuklearno oružje.

Optužbe protiv Trampa zbog ovoga bi mogle da ga dovedu u zatvor – što bi takođe moglo biti prvo u istoriji.