Francuska nastoji da popravi odnose sa bivšom kolonijom

Francuska nastoji da popravi odnose sa bivšom kolonijom

Francuski predsednik Emanuel Makron boravio u zvaničnoj poseti Alžiru u pokušaju da popravi odnose sa bivšom kolonijom. Putovanje se poklapa sa produbljivanjem energetske krize u Evropi, sa zemljama EU koje se bore da pronađu alternativne zalihe prirodnog gasa u pripremama za zimu.

Cijene električne energije u Francuskoj za narednu godinu dostigle su rekordni nivo u petak, a ugovor za godinu unaprijed porastao je za čak 13% na 1.022 eura po megavat-satu na Evropskoj energetskoj berzi.

Cene struje obaraju rekorde skoro svakog dana jer su sankcije Zapada ograničile isporuke ruskog prirodnog gasa u EU. Štaviše, članice bloka su aktivno pokušavale da diverzifikuju uvoz energije kako bi smanjile svoje oslanjanje na Moskvu mnogo pre nego što su uvedene kazne vezane za Ukrajinu.

Alžir je pomogao Evropi da diverzifikuje svoje snabdevanje energijom pumpanjem više gasa u Italiju, primetio je Makron u četvrtak.

Poseta francuskog predsednika usledila je nakon decenija tenzija između dve zemlje zbog sukobljenih sećanja na rat za nezavisnost Alžira. Alžir je prošle godine opozvao svog ambasadora u Parizu zbog tog pitanja.

Prošlog meseca, italijanski Eni, američka kompanija Occidental Petroleum, francuski Total i alžirska grupa Sonatrach potpisali su 25-godišnji ugovor o podeli proizvodnje nafte i gasa vredan 4 milijarde dolara. Alžir navodno isporučuje oko 11% prirodnog gasa koji se troši u Evropi.

Međutim, prema Makronu, alžirski gas neće moći da promeni situaciju sa francuskim snabdevanjem gasom, jer čini samo 20 odsto ukupnog energetskog bilansa njegove zemlje.

Ranije ovog meseca, kompanija Electricite de France saopštila je da se očekuje da će se određeni broj njenih nuklearnih elektrana, vodeći izvor energije u zemlji, vratiti na mrežu kasnije nego što se očekivalo.