MCP: Nadležni da provere navode da je crkva nabavljala oružje preko škaljaraca

MCP: Nadležni da provere navode da je crkva nabavljala oružje preko škaljaraca

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) je, povodom navoda da je crkva preko škaljarskog klana nabavljala oružje i spremala se za oružanu pobunu, saopštila je da očekuje da nadležni sve provere.

„Svim pomenutim navodima očekujemo da će se pozabaviti nadležni državni organi i istima dati dostojnu i pravednu ocenu“, naveli su iz Mitropolije.

Tako su iz MCP odgovorili na pitanja Vijesti da li su na bilo koji način povezani sa naručivanjem naoružanja uoči parlamentarnih izbora 2020. godine, posredstvom škaljarskog kriminalnog klana.

Vijesti su MCP pitali i da li su tačni navodi o pripremi oružanog otpora pod njihovim okriljem.

M portal objavio je ranije da se Cetinjanin Risto Mijanović, preko kriptovane Sky ECC aplikacije, sa Kotoraninom Nikolom Dedovićem dogovarao o nabavci „kalašnjikova“ za crkvu.

Dedović je brat sada već pokojnog Igora Dedovića, nekadašnjeg šefa škaljarskog klana, čiji je član i Mijanović.

Navodno, Mijanović je Dedoviću napisao da je crkva tražila nabavku „kalašnjikova“ u cilju organizovanja oružanog otpora i da ga je o tome informisao Mitar Knežević, čiji je brat sveštenik.

„Mitropolija crnogorsko-primorska u svom sveukupnom delovanju oslanja se na Gospoda Hrista i jevanđelske principe, na osnovu kojih vrši svoju misiju. Nabolji primer toga u novije vreme su upravo veličanstvene i mirne litije iz 2020. godine. Svim pomenutim navodima očekujemo da će se pozabaviti nadležni državni organi i istima dati dostojnu i pravednu ocenu“, odgovorili su iz MCP.

Iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici u utorak su saopštili da su formirali predmet i da će proveriti medijske navode.

„Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom objavljenih transkripata u medijima, koji se odnose na nabavku naoružanja i pripremanja oružanog otpora uoči parlamentarnih izbora u 2020. godini. U daljem toku postupka preduzeće se sve neophodne mere i radnje u cilju provere medijskih navoda i utvrđivanja svih činjenica nakon čega će se doneti odluka u predmetu“, saopštila je rukovoditeljka VDT Podgorica, viša tužiteljka Lepa Medenica.