Litvanija je odobrila prve projekte obnove infrastrukture u Kijevskoj oblasti

Litvanija je odobrila prve projekte obnove infrastrukture u Kijevskoj oblasti

Vlada Litvanije odobrila je prve projekte hitne rekonstrukcije infrastrukture koju su uništile ruske trupe u Kijevskoj oblasti, prenosi „Evropska istina“.

„Ukrajinci već obnavljaju svoju zemlju i mi moramo da pomognemo. Vlada Litvanije je odobrila prve projekte hitne rekonstrukcije u Ukrajini.

Litvanija će postaviti mobilni stambeni kompleks i obnoviti školu u Borođanci, obdanište u Irpenu i most preko reke Trubiž u Kijevskoj oblasti“, napisala je premijerka Litvanije Ingrid Šimonite na Tviteru.

Ranije je ministarka ekonomije i inovacija Litvanije Aušrini Armonaite rekla da će Litvanija pokušati da do kraja ove godine završi izgradnju mobilnog naselja za one koji su izgubili krov nad glavom u Borođanki.

Prema njenim rečima, poznati su konkretni detalji o ovom projektu. Ministarstvo i Centralna nabavna organizacija spremni su za raspisivanje javnih nabavki. Prema preliminarnim podacima, koštaće oko milion evra.

Most preko reke Trubiž u Kijevskoj oblasti, čija je rekonstrukcija planirana, povezuje ovaj region sa Sumima. Očekuje se da će biti obnovljena u periodu januar-maj 2023. i koštaće oko 2 miliona evra.

Škola u Borođanci se priprema za konzervaciju i dalju restauraciju. Međutim, ako objekat ne može da se spase, verovatno će morati da se sruši i izgradi novi. „Predlog je da ove godine počnu konzervatorski radovi, a sledeće godine rekonstrukcija“, rekao je ministar.

Za konzervaciju i restauraciju potrebno je oko 4,5 miliona evra.

U Irpenu će biti popravljen potpuno uništen vrtić. Za to će biti potrebno 3,3 miliona evra tokom godine od septembra ove godine. Trebalo bi sačuvati i vrtić, inače će morati da se sruši. Svi ovi objekti su odabrani sa našim partnerima u Ukrajini“, rekao je ministar.

Kako je saopšteno, austrijska vlada namerava da popravi tri hiljade domaćinstava u Kijevskoj oblasti koja su uništile ruske invazione snage.