Nemački poslanik: Severni tok 2 jedino razumno rešenje za gasnu krizu

Nemački poslanik: Severni tok 2 jedino razumno rešenje za gasnu krizu

Puštanje u rad ruskog gasovoda Severni tok 2 moglo bi da pomogne u rešavanju rastuće energetske krize u Evropi, izjavio je u sredu poslanik Bundestaga Štefen Kotre agenciji TASS.

„Čak i da su skladišta gasa puna, ove zime će biti dovoljno za oko tri meseca. I šta onda? Ideologija mora da ustupi mesto stvarnoj politici usmerenoj na činjenice… Jedino razumno rešenje je pokretanje Severnog toka 2“, smatra Kotre, koji je član nemačkog parlamentarnog odbora za energetiku i zaštitu klime.

Nemačka vlada je poslednjih nedelja insistirala na tome da nema planova za pokretanje gasovoda Severni tok 2, koji je završen prošle godine, ali nikada nije pušten u rad zbog oklevanja Berlina da mu da sertifikaciju.

Međutim, mnogi političari pozivaju Bundestag da promeni svoj stav i iskoristi gasovod, koji ima godišnji kapacitet od 55 milijardi kubnih metara, kako bi pomogao Nemačkoj da se izbori sa nestašicom energije koja proističe iz smanjenih tokova gasa iz Rusije preko Severnog toka 1. cevovod. Snabdevanje gasovodom je nedavno palo na 20% ukupnog kapaciteta zbog tehničkih zastoja i sankcija.