Japan će ublažiti granične kontrole COVID-19 od 7. septembra

Japan će ublažiti granične kontrole COVID-19 od 7. septembra

Japanski premijer Fumio Kišida u sredu je najavio planove za ublažavanje graničnih kontrola od početka septembra ukidanjem zahteva za testove na COVID-19 pre polaska za putnike koji su primili najmanje tri doze vakcine, a takođe će razmotriti povećanje dnevnog ulazne granice već sledećeg meseca.

Japan, koji je uveo neke od najstrožih graničnih mera za korona virus, trenutno zahteva negativne rezultate PCR testa u roku od 72 sata od polaska za sve učesnike, što je praksa koja je kritikovana kao glomazna.

Kišida je, nakon što je ranije u sredu održao virtuelne sastanke sa vladinim ministrima i medicinskim savetnicima, rekao novinarima na onlajn konferenciji za novinare da kandidati koji su primili najmanje jednu dopunsku vakcinu mogu da odustanu od predulaznog testa koji počinje 7. septembra.

„Planiramo da postepeno ublažavamo granične kontrole kako bismo omogućili da procedure ulaska budu jednako glatke kao one u drugim zemljama Grupe sedam“, rekao je Kišida iz svoje službene rezidencije, gde je bio na dužnosti dok je bio u izolaciji nakon što je u nedelju bio pozitivan na COVID-19. .

Kišida je rekao da njegova vlada takođe planira da poveća dnevni limit za dolazne putnike, koji je trenutno postavljen na 20.000, „što je pre moguće“. Medijski izveštaji kažu da vlada razmatra više nego udvostručenje dnevnog ograničenja na 50.000 već sledećeg meseca.

„Naša borba protiv virusa nije laka, ali ne treba da se plašimo i umesto toga uzmemo u obzir karakteristike omikronske varijante“, rekao je Kišida. „Ubrzaćemo naše odgovore dok balansiramo mere infekcije i društvene i ekonomske aktivnosti koliko god je to moguće.

Kišida je rekao da Japan planira da skrati period samoizolacije za pacijente sa COVID-19 sa trenutnih 10 dana za one sa simptomima i nedelju dana za one bez simptoma. Zvaničnici dovršavaju te detalje, rekao je on.

Japan je u junu delimično otvorio svoje granice za strane turiste prvi put za dve godine, ali je dozvolio samo onima koji pristanu da se pridruže paket aranžmanima sa vodičima. Broj učesnika se smanjio pod tim ograničenjima.

Poslovne organizacije u i izvan Japana pozvale su zemlju da ublaži granične kontrole kako bi podržala ekonomiju, posebno turističku industriju, koja je teško pogođena pandemijom. Ali mnogi Japanci su oprezni od daljeg ublažavanja graničnih mera jer se zemlja bori sa sedmim talasom infekcija.

Klinike su preplavljene pacijentima sa blagim simptomima kao što su groznica, bol u grlu i kašalj, zbog nedostatka testova i kompleta za testiranje u apotekama i na mreži.