Rusi odaju počast Duginoj

Rusi odaju počast Duginoj

MOSKVA – Stotine ljudi postrojilo se u utorak da oda počast ćerki vodećeg desnog ruskog političkog mislioca ubijenom u eksploziji automobila bombe za koju je Moskva okrivila ukrajinske obaveštajne službe, prenosi AP.

Govoreći tokom ceremonije oproštaja u moskovskom radio-produkcijskom centru, Aleksandar Dugin je prelomnim glasom rekao da je njegova 29-godišnja ćerka, komentatorka jednog nacionalističkog ruskog televizijskog kanala, „umrla za narod, umrla za Rusiju“.

„Ogromna cena koju moramo da platimo može se opravdati samo najvećim dostignućem, našom pobedom“, rekao je, stojeći pored kovčega svoje ćerke, iza kojeg je bio njen crno-beli portret. „Živela je zarad pobede i umrla je zarad pobede. Naša ruska pobeda, naša istina, naša pravoslavna vera, naša država“.

Darja Dugina je poginula kada je u subotu uveče eksplodirala daljinski upravljana eksplozivna naprava postavljena u njen SUV dok je vozila na periferiji Moskve, raskomadajući vozilo i ubivši je na licu mesta, saopštile su vlasti.

Smatralo se da je njen otac, filozof, pisac i politički teoretičar koji vatreno podržava odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da pošalje trupe u Ukrajinu, bio cilj. Ruski mediji su citirali svedoke da je SUV pripadao Duginu i da je on u poslednjem trenutku odlučio da putuje drugim vozilom.

Tokom parastosa u televizijskom centru Ostankino, koji je bio na vrhu informativnih emisija na državnoj televiziji, 60-godišnji Dugin je podelio ono što je rekao da su mu poslednje reči njegove ćerke, izgovorene na nacionalističkom festivalu kojem su oboje prisustvovali neposredno pre njene smrti: „Otac , osećam se kao ratnik, osećam se kao heroj. Želim da budem jedan. Ne želim drugačiju sudbinu. Želim da budem sa svojim narodom, sa svojom zemljom.”

Govoreći na odvojenom događaju u utorak, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov osudio je Duginino ubistvo kao „varvarski zločin za koji nema oprosta“.

Bombaški napad, neuobičajen za Moskvu od ratova bandi iz burnih 1990-ih, izazvao je pozive ruskih nacionalista da odgovore pojačavanjem udara na Ukrajinu. Ukrajina je negirala bilo kakvu umešanost u bombaški napad.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u utorak ponovo potvrdio poricanje, govoreći na konferenciji za novinare u Kijevu o Dugininom ubistvu: „To nije naša odgovornost. Ona nije državljanka naše zemlje. Ona nas ne zanima.”

Leonid Slucki, šef komiteta za spoljne poslove donjeg doma ruskog parlamenta, prisustvovao je u utorak ceremoniji ispraćaja od Dugine. Slucki, koji je u martu učestvovao u nekoliko rundi razgovora sa ukrajinskim pregovaračima, ukazao je da će ubistvo imati posledice po sukob u Ukrajini.

„Vidimo da Kijev nije sklon pregovorima, a moj stav kao člana pregovaračkog tima je da bi nakon te užasne tragedije bilo teško upustiti se u razgovore“, rekao je on.

Putin je u ponedeljak uputio pismo saučešća Duginu i njegovoj supruzi, osudivši „okrutno i izdajničko“ ubistvo i poručio da je Dugina „pošteno služila ljudima i otadžbini, dokazujući svojim delima šta znači biti patriota Rusije“. Posthumno je odlikovao Duginu Ordenom za hrabrost, jednom od najviših ruskih medalja.

Ruska Federalna služba bezbednosti, ili FSB, glavni naslednik KGB-a, saopštila je da su Duginino ubistvo „pripremile i izvršile ukrajinske specijalne službe“.

FSB je saopštio da je ukrajinska državljanka Natalija Vovk izvršila ubistvo nakon što je u julu stigla u Rusiju sa svojom 12-godišnjom ćerkom i iznajmila stan u zgradi u kojoj je Dugina živela kako bi je pratila. Pisalo je da su Vovk i njena ćerka bile na nacionalističkom festivalu na kojem su Dugin i njegova ćerka bili.

Agencija je saopštila da se Vovk odvezla u Estoniju nakon ubistva, koristeći drugu registarsku tablicu za svoje vozilo. FSB je u ponedeljak objavio video snimke sa nadzornih kamera na kojima se navodno vidi kako ulazi i izlazi iz Rusije, kao i njen krupni plan navodno ispred ulaza u moskovsku stambenu zgradu u kojoj je Dugina živela i gde je Vovk iznajmio stan.

FSB je takođe postavio slike njenog vozila sa različitim registarskim tablicama.

Estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu odbacio je rusku tvrdnju, rekavši u televizijskim komentarima: „Smatramo ovo kao jedan primer provokacije u veoma dugom nizu provokacija Ruske Federacije i nemamo više šta da kažemo o tome.

Dugin, kojeg neki na Zapadu nazivaju „Putinov mozak“ i „Putinov Rasputin“, bio je istaknuti zagovornik koncepta „ruskog sveta“, duhovne i političke ideologije koja naglašava tradicionalne vrednosti, obnavljanje globalnog uticaja Rusije i jedinstvo svih etničkih Rusa širom sveta.

Dugin je pomogao u popularizaciji koncepta „Novorosije“ ili „Nove Rusije“ koji je Rusija koristila da opravda aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim 2014. i njenu podršku separatističkim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini. On je pozvao Kremlj da pojača svoje operacije u Ukrajini.

Dugin je takođe promovisao autoritarno vođstvo u Rusiji i govorio sa prezirom o liberalnim zapadnim vrednostima. Ošamaren je sankcijama SAD i Evropske unije.

Njegova ćerka je izrazila slične stavove i pojavila se kao komentator na TV kanalu Cargrad, gde je Dugin bio glavni urednik.

Sama Dugina je sankcionisana od strane SAD u martu zbog njenog rada kao glavnog urednika United World International, veb stranice koju je Vašington opisao kao izvor dezinformacija.