Demonstranti okružuju novozelandski parlament

Demonstranti okružuju novozelandski parlament

Velika grupa demonstranata okupila se oko novozelandskog parlamenta kako bi osudila vladin odgovor na pandemiju Covid-19, izazvavši žestok policijski odgovor i gomilu kontrademonstranta.

U akciji od utorka oko 2.000 ljudi okupilo se u zgradi parlamenta u Velingtonu, navodi Asošiejted pres, koji je napomenuo da su organi za sprovođenje zakona izvršili pripreme u toj oblasti da spreče bilo kakve veće nemire, blokirajući puteve, postavljajući barikade i zabranjujući demonstrantima da unesu objekte na osnove.

Snimak koji navodno prikazuje protestnu šetnju na putu do parlamenta, kao i gomilu koja se tamo već okupila, kružio je internetom, a mnogi su viđeni kako mašu novozelandskim zastavama, znakovima i transparentima.

Premijerka Džasinda Ardern rekla je da nema planove za saradnju sa svojim kritičarima, ali je pozvala demonstrante da ostanu „mirni i zakoniti“.

Dok je sličan protest pre oko šest meseci doveo do produžene okupacije zgrade parlamenta, mnogi demonstranti koji su razgovarali za AP rekli su da nemaju nameru da ostanu i da su tu samo da izraze nezadovoljstvo vladinim postupanjem sa pandemijom. Iako je akcija ranije ove godine bila izričito usredsređena na mandate Covid-a koji su bili na snazi u to vreme, protest u utorak je izgledao više motivisan dugotrajnim besom zbog iskušenja, pošto su mnoga ograničenja od tada ukinuta uz nekoliko izuzetaka.

Kontraprotest koji je navodno brojao stotine stotina takođe je održan u parlamentu kako bi se suočio sa ostalim demonstrantima, a jedan učesnik je rekao za AP „Nemam ništa osim poštovanja prema mandatima, za vakcinacije, za način na koji zdravstveni radnici imaju rešio celu stvar.”

Prema navodima policije, nije bilo neposrednih izveštaja o nasilju ili ozbiljnim nemirima na demonstracijama u utorak, u oštroj suprotnosti sa prethodnim protestima ranije ove godine koji su rezultirali uličnim sukobima sa policijom, vandalizmom, pa čak i paljevinom.