Obavezna izgradnja skloništa u novim stambenim zgradama

Obavezna izgradnja skloništa u novim stambenim zgradama

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon o obaveznoj izgradnji skloništa za bombe u svakoj novoj stambenoj zgradi, saopštila je pres služba Vrhovne rade, prenosi Ukrinform.

Zakon br. 7398 predviđa hitno raspoređivanje mreže skloništa za bombe širom Ukrajine, posebno u svim novim zgradama. Urbanističko-planska dokumentacija mora da sadrži podatke o inženjersko-tehničkim merama civilne zaštite. U suprotnom, takva papirologija neće biti predmet odobrenja.

Takođe, zakon jasno propisuje da državni organ za kontrolu arhitekture i građevinarstva može odbiti investitoru sertifikat o usklađenosti ako preduzeće ne ispuni propisane uslove za sklonište za bombe.

Pored osnovnih bezbednosnih mera, koje su postale sve aktuelnije u toku ruskog rata u Ukrajini, Zakon br. 7398 sadrži mandat za inžinjerska i tehnička sredstva za evakuaciju građana sa smanjenom pokretljivošću u zgradama koje primaju preko 50 osoba i privremeno primaju preko 100 osoba. lica.

Zakon takođe pojednostavljuje proceduru prenosa zemljišnih parcela za objekte civilne odbrane, kao i utvrđuje pravila za održavanje skloništa u ispravnom stanju.