Guverner Indijane posetio Tajvan

Guverner Indijane posetio Tajvan

TAJPEJ – Republikanski guverner Indijane počeo je u ponedeljak posetu Tajvanu, nakon dve nedavne posete američkih političara visokog profila koje su izazvale gnev Kine i kineskih vojnih vežbi koje su uključivale ispaljivanje projektila preko ostrva, piše AP.

Guverner Erik Holkomb doputovao je u nedelju uveče Tajvanu u četvorodnevnu posetu koja će se fokusirati na ekonomsku razmenu, posebno na poluprovodnike, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Njegova poseta dolazi u posebno napetom trenutku za Tajvan, Kinu i SAD, nakon što je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan ranije ovog meseca. Kina tvrdi da je Tajvan sa vlastitom vlastitom teritorijom i smatra razmenu sa stranim vladama kao kršenje svojih zahteva.

Kao odgovor na Pelosijevu posetu, kineska vojska je održala nekoliko dana vežbi koje su uključivale borbene avione koji su leteli ka ostrvu i ratne brodove koji su plovili preko srednje linije Tajvanskog moreuza, nezvaničnog tampon između ostrva i kopna.

Kina je takođe uvela zabrane viza i druge sankcije za nekoliko tajvanskih političkih ličnosti, iako je nejasno kakav bi efekat sankcije imale.

Holcomb će se sastati sa predsednikom Tajvana Tsai Ing-venom, zajedno sa predstavnicima industrije poluprovodnika, a očekuje se da će promovisati akademsku i tehnološku saradnju između Tajvana i države Indijana.

On putuje sa zvaničnicima državnog saveta za ekonomski razvoj, kao i sa dekanom inženjeringa na Univerzitetu Purdue. Sledeće će posetiti Južnu Koreju.