Žene u Finskoj objavljuju snimke sa žurki kako bi podržale premijerku

Žene u Finskoj objavljuju snimke sa žurki kako bi podržale premijerku

Stotine Finkinja objavile su na društvenim mrežama svoje filmove kako plešu i zabavljaju se u znak podrške premijerki Sani Marin nakon što se uplela u skandal kada se pojavio video snimak na kojem pleše na privatnoj kućnoj zabavi.

Filmski memovi žena koje plešu i uživaju sa prijateljima, postavljeni uz hešteg solidarnost sa Sanom, pojavili su se nakon što se premijerka suočila sa kritikama zbog njenog ponašanja kada su se pojavila dva video snimka na kojima peva i pleše na zabavi sa prijateljima i još jedan kako uživa nasamo. VIP soba poznatog kluba u Helsinkiju.

Kritičari su rekli da su filmovi pokrenuli pitanja u vezi sa njenim ličnim i političkim procenama. Tvrdnje o uzimanju droge na zabavi odbacila je premijerka koja je rekla da je uradila test na drogu koji će biti objavljen kada bude dostupan kako bi se tvrdnje odbacile.

Ona se branila rekavši da nije radila ništa osim „plesa, pevanja, grli drugarice i pije alkohol“. „Nadam se da će 2022. godine biti prihvaćeno da čak i oni koji donose odluke plešu, pevaju i idu na žurke“, rekao je Marin (36). Kao odgovor, stotine žena su objavile sopstvene video zapise na kojima plešu i piju i daju joj podršku.

Anu Koivunen, profesorka rodnih studija na finskom Univerzitetu u Turkuu, rekla je da ne misli da je pol bio odlučujući faktor u povici zbog snimka koji je procurio. Sama žurka nije bila veliki problem, ali činjenica da je snimak procurio mogla bi se posmatrati kao propust premijerke u pogledu ljudi kojima se okružila.

„Da se ​​nije suzdržavala u društvu gde ne može da veruje svima u prostoriji“, rekao je Koivonen. „Mislim da je to glavno pitanje u ovom trenutku.“

Petteri Jarvinen, stručnjak za sajber bezbjednost koga je u subotu citirao list Iltalehti, iznio je mogućnost da je Rusija hakovala telefonske ili društvene račune nekoga ko je dio bliskog kruga finskog premijera.