Brisel upozorava na usporavanje vakcinacije protiv Covid-a

Brisel upozorava na usporavanje vakcinacije protiv Covid-a

Brisel upozorava na „plato“ vakcinacije u EU uprkos porastu slučajeva Covid-19, jer poziva zemlje članice da intenziviraju kampanje uoči jeseni i zime.

Komesarka EU za zdravstvo Stela Kirijakides rekla je da postoji rizik da ljudi popuštaju oprez u letnjim mesecima i da ministarstva zdravlja moraju da učine više da se pripreme za šire epidemije uprkos razumljivom „zamoru“ stanovništva od pandemije.

„Moramo da povećamo vakcinaciju, moramo da proširimo pokrivenost pojačivačima i moramo da se uverimo da su zdravstveni sistemi spremni da se nose sa budućim talasima“, rekla je ona u intervjuu. „Zabrinut sam što su vakcinacije skočile u poslednjih nekoliko meseci, a videli smo da možda praćenje i testiranje kontakata nije toliko intenzivno.

Kirijakidesove primedbe usledile su nakon što je Fajnenšel tajms izvestio da su EU, zemlje članice i BioNTech/Pfizer održali pregovore o odlaganju dela svojih isporuka do 2024. usred preobilja pokušaja, a plan je dobio probnu podršku kompanija i Brisela.

Trenutni ugovor se produžava samo do 2023. Neke isporuke Moderne su potencijalno pomerene za prvih nekoliko meseci sledeće godine, čak i ako ugovor pokriva samo 2022. godinu.

Kirijakides je razgovarao nakon što je pisao ministrima zdravlja EU upozoravajući na „brzo povećanje“ slučajeva u EU, uključujući povećanje stope teških bolesti i prijema u bolnice i intenzivnu negu, pozivajući ih da učine više kako bi se pripremili za ono što bi moglo biti teška jesen i zima u bloku.

Koraci na koje komesar poziva uključuju sprovođenje celogodišnjeg nadzora i testiranja kapaciteta za akutne respiratorne bolesti ove zime i kasnije, kao i spremanje dovoljno zdravstvenih zaliha i pripremu za ponovno uvođenje maski i socijalnog distanciranja.

Ali ona je jasno stavila do znanja da je slab tempo kampanja vakcinacije ključna briga s obzirom na kratak period pred sezonu prehlade i gripa.

Početkom jula, evropske zdravstvene agencije preporučile su proširenje uslova za druge dopunske vakcine Covid vakcine na one starije od 60 godina, pošto visoko prenosive varijante povećavaju broj prijema u bolnice širom kontinenta.

Uprkos tom savetu, manje od 65 odsto odraslih je ojačano u EU, dok skoro 15 odsto uopšte nije vakcinisano.

„Letnji meseci su meseci kada moramo da povećamo našu spremnost za ono što bi moglo da dođe, u smislu vakcina, terapije i medicinske opreme“, rekla je ona.

Bilo je prikladno za starije od 60 godina i ranjive grupe da odmah dobiju dodatni pojačivač kako bi se osiguralo da su zaštićeni od talasa koji je u toku, rekao je Kirijakides. Upitana da li misli da će morati da postoje sveže prilagođene ubode za najnovije varijante koje izazivaju infekcije u EU, Kirijakides je insistirala da vakcine koje su već dostupne ostaju efikasne protiv verzija virusa koje kruže.

Usporen tempo vakcinacije delom se može pripisati i tome što građani čekaju na dolazak vakcina prilagođenih novim varijantama, koje bi mogle da dobiju odobrenje u septembru, rekao je poverenik. Ali pojedinci su umesto toga morali da se vakcinišu „što je pre moguće“ trenutnim vakcinama.

Plato je, rekla je ona, uzrokovan raznim problemima, uključujući „osećaj da je pandemija možda u silaznoj spirali ili da je gotova“, kao i osećaj umora od vakcine.

„Iz mnogih diskusija proizilazi da uobičajene vakcine nisu zaštitne, pa sačekajmo nove prilagođene vakcine koje će izaći na jesen ili zimu. Tu ima mnogo faktora”. Ali je naglasila: „Nema vremena za gubljenje.