Njujork: Prvi slučaj majmunskih boginja kod maloletnika

Njujork: Prvi slučaj majmunskih boginja kod maloletnika

Država Njujork prijavila je prvi slučaj majmunskih boginja kod maloletnika mlađeg od 18 godina, navodi se u nedeljnom rezimeu državnog Ministarstva zdravlja. Da bi se zaštitila privatnost porodice pacijenata, nekoliko detalja je uključeno u izveštaj koji pokriva nedelju koja se završava sredom i objavljen u petak.

Poznato je da dete živi van Njujorka – žarišta epidemije u SAD – jer do nedelje nije prijavio nijedan slučaj pedijatrijskih majmunskih boginja. U SAD je zabeleženo još devet slučajeva kod dece.

Majmunske boginje su do sada bile uglavnom koncentrisane među gej muškarcima sa više seksualnih partnera – CDC je prošle nedelje izvestio da su 99% pacijenata bili muškarci, a 94% onih koji su nedavno imali seks sa muškarcima. Međutim, najnovije brojke iz Njujorka uključuju dve žene, kao i tri identifikovane kao transrodne ili nebinarne i tri navedene kao jednostavno „nepoznate“. Oko 16 žena i 48 trans ili nebinarnih Njujorčana ima virus, prema Ministarstvu zdravlja, od 2.744 stanovnika države za koje je prijavljeno da su zaraženi.

Njujork – posebno Njujork – je epicentar epidemije u SAD od jula. Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus proglasio je majmunske boginje hitnim stanjem od međunarodnog značaja za javno zdravlje prošlog meseca, a guvernerka Njujorka Keti Hočul je sledila taj primer proglasivši vanredno stanje u slučaju katastrofe i nazvavši virus neposrednom pretnjom javnom zdravlju.

U SAD nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa majmunskim boginjama, virusom sličnim varičelama koji izaziva dugotrajne i bolne plikove i pustule, ali generalno nije fatalan. Virus se prvenstveno širi telesnim tečnostima i kontaktom koža na kožu, kao i dodirom odeće ili posteljine koju koristi zaražena osoba.