Ford će se žaliti na presudu od 1,7 milijardi dolara

Ford će se žaliti na presudu od 1,7 milijardi dolara

Ford Motor Co. kaže da planira da uloži žalbu na presudu od 1,7 milijardi dolara protiv ovog proizvođača automobila nakon sudara kamioneta u kojem je odneo živote bračnog para iz Džordžije, rekao je u nedelju predstavnik kompanije, piše AP.

Porotnici u okrugu Gvinet, severoistočno od Atlante, vratili su presudu krajem prošle nedelje u višegodišnjem građanskom postupku koji uključuje, kako su advokati tužilaca nazvali opasno neispravne krovove na kamionima Ford, rekao je u nedelju advokat Džejms Batler mlađi.

Melvin i Voncil Hil poginuli su u aprilu 2014. u olupini njihovog Forda F-250 iz 2002. Njihova deca Kim i Adam Hil bili su tužioci u slučaju protivpravne smrti.

„Iako naše simpatije izražavamo prema porodici Hil, ne verujemo da je presuda podržana dokazima i planiramo da uložimo žalbu“, rekao je Ford u izjavi za Asošiejted pres u nedelju.

Batler je rekao da je zapanjen dokazima u ovom slučaju.

„Nekada sam kupovao Fordove kamione“, rekao je Batler u nedelju. „Mislio sam da niko neće prodati kamion sa ovako slabim krovom. Prokleta stvar je beskorisna u olupini. Možete i da vozite kabriolet.”

Ford nije odmah odgovorio na zahteve za komentarom u nedelju. Ali u završnim rečima advokati koje je angažovala kompanija branili su postupke Forda i njegovih inženjera.

Proizvođač automobila sa sedištem u Mičigenu pokušao je da odbrani kompaniju od optužbi „da su Ford i njegovi inženjeri delovali namerno i bezobzirno, sa svesnom ravnodušnošću za bezbednost ljudi koji se voze u svojim automobilima kada su donosili ove odluke o snazi krova“, branilac rekao je Vilijam Vitrou mlađi u svojoj završnoj reči, prema sudskom transkriptu.

Navod da je Ford bio neodgovoran i namerno donosio odluke koje su dovele kupce u opasnost „jednostavno nije slučaj“, rekao je drugi advokat odbrane, Pol Malek, u istoj završnoj reči.

Advokati tužilaca podneli su dokaze o skoro 80 ​​sličnih olupina pri prevrtanju koje su uključivale zgnječenje krovova kamiona koji su povredili ili ubili vozače, navodi se u saopštenju Butlerove advokatske firme Butler Prather LLP.

„Izvesno je još mrtvih i težih povreda jer su milioni ovih kamiona na putu“, rekao je Batlerov kobranilac Džerald Dejvidson u saopštenju.

„Dodela kaznene odštete koja će, nadamo se, upozoriti ljude koji se voze okolo u milionima kamiona koje je Ford prodao bila je razlog zašto je porodica Hil insistirala na presudi“, rekao je Batler.