Šolc je Putinu rekao kada bi Ukrajina mogla da uđe u NATO

Šolc je Putinu rekao kada bi Ukrajina mogla da uđe u NATO

Ukrajina neće biti deo NATO-a u narednih 30 godina, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc ruskom predsedniku Vladimiru Putinu početkom ove godine, u pokušaju da uveri Moskvu u dobre namere vojnog bloka.

Nemački lider je tokom vikenda otkrio neke detalje svojih ranijih razgovora sa Putinom, dodajući da sada veruje da je Rusija sve vreme nastojala da „osvoji svoju susednu zemlju“.

„NATO nikada nije bio pretnja Rusiji“, rekao je Šolc da je rekao Putinu tokom njihovih razgovora pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini. Kancelar nije precizirao o kom konkretnom razgovoru misli. Šolc i Putin sastali su se u Moskvi sredinom februara, otprilike nedelju dana pre početka vojne ofanzive u Ukrajini.

Obraćajući se novinarima ovog vikenda tokom „dana otvorenih vrata“ u kancelarovoj kancelariji, Šolc je takođe negirao da je vojna alijansa zanemarila ruske bezbednosne interese. Kada su dvojica lidera govorili o perspektivi ulaska Ukrajine u NATO, Šolc je uverio Putina da se to „neće dogoditi u narednih 30 godina“, otkrio je kancelar.

Šolc je takođe rekao da neće odustati od dijaloga sa Rusijom, ali je dao oštriji ton kada je ocenio motive Moskve. On je posebno optužio Putina da je započeo sukob iz „potpuno apsurdnih“ razloga.

„Ovo je rat koji je Putin, Rusija, započeo, … jasno sa namerom da osvoji svoju susednu zemlju“, rekao je on novinarima, dodajući da veruje da je „to bio prvobitni cilj“ koji je Moskva imala u svojoj vojnoj kampanji. Kancelar je takođe podsetio kako mu je Putin „objasnio” da Ukrajina i Belorusija ne treba da budu „zasebne države”.

Takođe je odbacio ideju o povlačenju bilo kakvih fiksnih bezbednosnih linija u Evropi. „Putin je zapravo imao ideju da prevuče olovku preko evropskog pejzaža, a zatim kaže: „To je moje, a to je tvoje“, rekao je Šolc i dodao da „to ne funkcioniše tako“.

Šolc je takođe rekao da dijalog treba iskoristiti za suprotstavljanje Moskvi. Popuštanje nije razumna strategija, tvrdio je on, dodajući da „mora biti jasan i ne dozvoliti da bude zastrašen“.

Nemačka je osudila operaciju Moskve u Ukrajini i izrazila solidarnost sa Kijevom. Pridružila se zapadnim sankcijama protiv Rusije i snabdevala ukrajinske snage značajnim količinama naoružanja, uključujući prenosne protivtenkovske rakete i samohodne haubice.

Međutim, kod kuće, Šolc se suočio sa kritikama jer navodno nije učinio dovoljno da pomogne Ukrajini od strane svojih kolega članica koalicije, uključujući ministarku inostranih poslova Analenu Berbok, kao i bivšeg ukrajinskog ambasadora u Berlinu Andreja Melnika, koji je Šolca čak nazvao „ uvređena jetra“ zbog odbijanja da poseti Kijev u maju.