Somalijske snage okončale napad na hotel u kojem je poginula 21 osoba, 117 je povređeno

Somalijske snage okončale napad na hotel u kojem je poginula 21 osoba, 117 je povređeno

MOGADIŠU – Somalijske vlasti u nedelju su okončale napad islamskih ekstremista u kojem je poginula 21 osoba, a više od 110 ranjeno kada su naoružani napadači upali u hotel u prestonici.

Somalijskim snagama bilo je potrebno više od 30 sati da obuzdaju borce koji su upali u hotel Haiat u Mogadišu u petak uveče u napadu koji je počeo glasnim eksplozijama. Napad je prvi veliki teroristički napad u Mogadišu otkako je novi lider Somalije Hasan Šeik Mohamud preuzeo vlast u maju.

Opsada je završena oko ponoći, rekao je novinarima policijski komesar Abdi Hasan Hijar.

„Tokom napada, snage bezbednosti su spasile mnoge civile zarobljene u hotelu, uključujući žene i decu“, rekao je on.

Ministar zdravlja dr Ali Hadži Adam prijavio je 21 smrt i 117 ranjenih, od kojih je najmanje 15 u kritičnom stanju. On je napomenuo da neke žrtve možda nisu dovedene u bolnice.

Islamska ekstremistička grupa Al-Šabab, koja ima veze sa Al-Kaidom, preuzela je odgovornost za napad, poslednji od njenih čestih pokušaja da napadne mesta koja posećuju vladini zvaničnici.

Al-Šabab se protivi saveznoj vladi i spoljnim grupama koje je podržavaju. Al-Šabab je i dalje najsmrtonosnija islamska ekstremistička grupa u Africi i najveća pretnja političkoj stabilnosti u nestabilnoj državi Roga Afrike.

Policija još nije dala detaljno objašnjenje kako se napad odvijao i ostaje nejasno koliko je naoružanih napadača ušlo u hotel.

Ismail Abdi, menadžer hotela, rekao je za Asošijeted pres rano u nedelju da bezbednosne snage i dalje rade na raščišćavanju tog područja. Zvuk pucnjave prestao je u 9 sati ujutro, a posmatrači su se okupili ispred kapije teško oštećenog hotela u nedelju ujutro, posmatrajući mesto događaja.

Prethodni predsednik Somalije, Mohamed Abdulahi Mohamed, izbegavao je bilo kakvu veću konfrontaciju sa al-Šababom. Ali Mohamud je rekao da će njegova vlada krenuti u ofanzivu protiv hiljada boraca grupe, uz podršku američkih snaga koje se vraćaju.

Al-Šabab je preko svoje radio stanice Andalus optužio da je napad na hotel bio odgovor na Mohamudovu tvrdnju da će eliminisati grupu iz Somalije.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je napad, rekavši da UN podržava narod Somalije „u njihovoj borbi protiv terorizma i njihovom maršu ka miru“.

Al-Šabab je zauzeo još više teritorije poslednjih godina, koristeći prednosti razdora među somalijskim bezbednosnim osobljem, kao i neslaganja između sedišta vlade u Mogadišu i regionalnih država.

Primoran da se povuče iz Mogadiša 2011. godine, al-Šabab se polako vraća iz ruralnih područja u koje se povukao, prkoseći prisustvu mirovnih snaga Afričke unije, kao i udarima američkih bespilotnih letelica usmerenih na njene borce.

Militanti su početkom maja napali vojnu bazu mirovnih snaga AU izvan Mogadiša, ubivši mnoge burundijske trupe. Napad se dogodio samo nekoliko dana pre predsedničkih izbora kojima je Mohamud vraćen na vlast pet godina nakon što je izglasan.