Ambasador UAE vraća se u Iran nakon 6 godina

Ambasador UAE vraća se u Iran nakon 6 godina

DUBAI- Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju da vrate svog ambasadora u Iranu po prvi put u šest godina, saopštilo je u nedelju Ministarstvo spoljnih poslova Emirata, dok zalivska arapska federacija ubrzava napore da poboljša veze sa nacijom koju ima dugo posmatrano kao regionalna pretnja, piše Asošijejted pres.

Ambasador Emirata u Iranu, Saif Mohamed Al Zaabi, vratiće se u Teheran u narednim danima kako bi „nastavio da gura bilateralne odnose napred radi postizanja zajedničkih interesa dva suseda i regiona“, izvestila je državna novinska agencija UAE VAM.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada američke i iranske diplomate sada nastoje da prekinu 16-mesečne pregovore o oživljavanju značajnog nuklearnog sporazuma Teherana sa svetskim silama.

Druge arapske države Persijskog zaliva zagovarale su detant. Prošle nedelje, Kuvajt je imenovao novog ambasadora u Teheranu po prvi put od 2016. Saudijska Arabija je na sličan način radila na smirivanju tenzija sa Iranom u nizu pregovora u kojima je posredovao Bagdad.

Veze između zalivskih šeika i Irana pogoršale su se nakon što je iranska masa upala u dve saudijske diplomatske misije u Teheranu u znak protesta protiv pogubljenja istaknutog šiitskog sveštenika u kraljevstvu. UAE su 2016. pozvale kući svog ambasadora u Teheranu. Odnosi između zemalja dodatno su se pogoršali pošto su UAE podržali povlačenje bivšeg predsednika Donalda Trampa iz nuklearnog sporazuma i takozvanu kampanju „maksimalnog pritiska“ protiv Islamske Republike.

Ali Abu Dabi je pokušao da ponovo razmisli nakon što je Iran okrivljen za seriju napada na naftne tankere kod obale UAE i na saudijska naftna postrojenja 2019. U međuvremenu, Dubai, sa svojom velikom zajednicom iranskih iseljenika, dugo je služio kao spas za spoljni svet za Teheran pošto je patio pod međunarodnim sankcijama.

Čak i kada su UAE normalizovali odnose prošle godine sa regionalnim neprijateljem Teherana, Izraelom, zvaničnici Emirata su eskalirali napore da unaprede trgovinske odnose sa Iranom i smanje pretnju od njegovih regionalnih zastupnika. Ranije ove godine, dronovi i raketni udari pobunjenika Huti koje podržava Iran u Jemenu pogodili su Abu Dabi, narušavajući reputaciju UAE kao sigurnog utočišta u nestabilnom regionu.