Radnici najveće luke u Velikoj Britaniji počinju štrajk

Radnici najveće luke u Velikoj Britaniji počinju štrajk

LONDON – Više od 1.900 radnika u najvećoj britanskoj kontejnerskoj luci trebalo bi u nedelju da započne osmodnevni štrajk za koji upozoravaju njihovi sindikati i brodarske kompanije da bi mogao ozbiljno da utiče na trgovinu i lance snabdevanja, piše Rojters.

Osoblje u Felikstouu, na istočnoj obali Engleske, preduzima industrijsku akciju u sporu oko plata, postajući poslednji radnici koji štrajkuju u Britaniji jer sindikati zahtevaju veće plate za članove koji se suočavaju sa krizom troškova života.

„Štrajk će izazvati velike poremećaje i izazvati ogromne udare u lancu snabdevanja u Velikoj Britaniji, ali ovaj spor je u potpunosti kreiran od strane kompanije“, rekao je Bobi Morton, nacionalni službenik sindikata Unite za dokove.

„Ona [kompanija] je imala svaku priliku da našim članovima da fer ponudu, ali je odlučila da to ne učini.

U petak, Felikstouov operater Hačison Ports rekao je da veruje da je njegova ponuda povećanja plata od 7% i paušalnog iznosa od 500 funti (604 dolara) fer. Rečeno je da je sindikat radnika u luci, koji predstavlja oko 500 zaposlenih u nadzornim, inženjerskim i službeničkim ulogama, prihvatio dogovor.

Unite, koji uglavnom predstavlja radnike na pristaništu, kaže da je predlog znatno ispod trenutne stope inflacije i da je usledio nakon rasta inflacije ispod prošle godine.

„Luka žali zbog uticaja koji će ova akcija imati na lance snabdevanja u Velikoj Britaniji“, rekao je portparol Hutchison Ports-a.

Luka je saopštila da će imati pripremljen plan za vanredne situacije i da radi na tome da smanji poremećaje tokom napuštanja koji će trajati do 29. avgusta.

Grupa za otpremu Maersk, jedan od najvećih svetskih kontejnerskih špeditera, upozorila je da će ta akcija imati značajan uticaj, uzrokujući operativna kašnjenja i prisiljavajući je da izvrši promene u svojoj liniji brodova.

Podaci objavljeni 17. avgusta pokazuju da je inflacija potrošačkih cena u Britaniji dostigla 10,1 odsto u julu, najviše od februara 1982, a neki ekonomisti predviđaju da će dostići 15 odsto u prva tri meseca naredne godine usred porasta troškova energije i hrane.

Gubitak prihoda domaćinstava već je doveo do štrajkova radnika železnice i autobusa koji zahtevaju veća povećanja plata.