SAD: Nove tužbe protiv bivšeg kongresmena Majamija

SAD: Nove tužbe protiv bivšeg kongresmena Majamija

Bivši kongresmen Majamija koji je potpisao konsultantski ugovor sa socijalističkom vladom Venecuele od 50 miliona dolara ne samo da nije uradio nikakav očigledan posao, već je i usmerio veliki deo novca kompaniji za jahte u ime odbeglog milijardera, navodi se u novom optužbe u građanskoj parnici.

Optužbe protiv bivšeg kongresmena Dejvida Rivere dolaze u novom podnesku u petak u saveznom sudu u Njujorku od strane protivnika venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura koji sada kontrolišu filijale državne naftne kompanije te južnoameričke države sa sedištem u SAD.

Riverin Interamerican Consulting je 2020. tužio PDV USA — filijala Citgo-a u venecuelanskom vlasništvu sa sedištem u Delaveru. U njemu se navodi da Rivera nije obavio nikakav posao za ugovor vredan 50 miliona dolara koji je potpisao 2017. za tri meseca „strateškog konsaltinga“ koji je imao za cilj da izgradi mostove sa ključnim akterima u SAD.

Isti ugovor je bio predmet tekuće krivične istrage od strane federalnih tužilaca u Majamiju koji, između ostalog, ispituju da li se Rivera nije registrovao kao strani lobista u skladu sa zakonom.

Rivera nije optužen ni za kakav zločin, ali novi podnesci daju detaljan pregled njegovih poslova sa državnom naftnom industrijom u Venecueli i kako je navodno potrošio novac koji je dobio.

Otprilike u isto vreme kada je Rivera angažovan, Madurova vlada je pokrenula ofanzivu šarma kako bi pridobila naklonost Trampove administracije. U početku je izbegao otvorene kritike novog američkog lidera i čak je donirao 500.000 dolara njegovom inauguracionom odboru preko Citgo-a.

Nova sudska prijava zasnovana je na dokazima koje su tek nedavno otkrili advokati PDV USA, uključujući 18.000 tekstualnih i VhatsApp poruka sa Riverinog telefona i izjavama koje je dao tokom dvodnevnog svedočenja u julu.

Rivera je primio samo 15 miliona dolara od prvobitnog iznosa, ali u novom podnesku kaže se da je deo toga potrošio na neobjašnjive isplate osuđenom trgovcu drogom i kompaniji koja upravlja jahtama u ime venecuelanskog TV magnata kojeg američke vlasti traže za hapšenje.

„Gospodin. Rivera nikada nije pružao nikakve usluge Citgu i, čini se, nikada to nije nameravao da učini“, navodi se u podnesku PDV USA. „Umesto toga, prava svrha sporazuma je bila da se prikriju nezakonite transakcije.

Rivera nije odgovorio na zahtev za komentar, ali je ostao pri svojoj nevinosti i podneo protivtužbu PDV USA navodeći kršenje ugovora i neopravdano bogaćenje zbog neplaćanja 30 miliona dolara, za koje kaže da mu se i dalje duguje.

Prema podnesku, u jednoj razmeni poruka sa Raulom Gorinom – insajderom Madura koji poseduje najveću privatnu TV mrežu u Venecueli – Rivera je razgovarao o pokušaju da se uspostavi sastanak između ministra spoljnih poslova Venecuele i rukovodilaca američke naftne kompanije Ekson.

Nova prijava citira poruku u kojoj su Rivera i Gorrin jedni drugima poslali poruku da je „karta za koncert 15 dolara, a ne 20, kao što smo sinoć rekli“ – formulaciju koju advokati PDV USA nazivaju „jasnom referencom na mito“.

„Na svedočenju, gospodin Rivera nije mogao da objasni šta je ova tekstualna poruka značila i svedočio je da se ne seća da je prisustvovao bilo kakvim koncertima u to vreme“, naveo je PDV USA u svom podnesku. Nije navedeno kome je možda bilo namijenjeno mito, a sastanak nikada nije održan.

Rivera je tražio od suda da zaštiti njegovu komunikaciju sa Gorinom, za koga SAD navode da je bio organizator zavere da se iz PDVSA izvuče 1,2 milijarde dolara. Gorrin je advokat, iako nema dozvolu za rad u Sjedinjenim Državama, a sudija je u junu presudio da Riverina komunikacija sa njim nije dostigla prag za privilegiju advokata i klijenta i da se mora predati kao deo onoga što je poznato kao otkrivanje.

Od 15 miliona dolara koje je Rivera dobila, oko 75% je prebačeno drugim pojedincima, prema novom podnesku. Oko 3,75 miliona dolara prebačeno je kompaniji iz Majamija, Interglobal Iacht Management. Rivera je tvrdio da je novac bio trošak za usluge po ugovoru. PDV USA umesto toga navodi da je korišćen za plaćanje održavanja jedne od Gorrinovih superjahti.

Slične sume su pripale Ester Nufer, koja je opisana kao dugogodišnja politička saradnica Rivere, kao i Hugo Perera, programer iz Majamija koji se izjasnio krivim za poresku prevaru u masovnom slučaju krijumčarenja droge 1990-ih protiv kartela Kali koji se plašio.

Rivera je svedočio da su uplate bile naknade za upućivanje i pomoć koju je dobio kao deo konsultantskog ugovora, prema nalogu PDV USA. Ali novo rukovodstvo protiv Madura tvrdi da PDV USA nikada nije dao Riveri dozvolu da posao eksternalizuje, kao što je izričito zahtevao konsultantski ugovor.

Da bi opravdao velike isplate, PDV USA navodi da je Rivera stvorio „lažne ugovore“ sa zadnjim datumom do 20. marta 2017. — dan pre nego što je konsultantski ugovor stupio na snagu.

Interglobal je odbio da potpiše ugovor sa zadnjim datumom, rekavši da nije izvršio takvu vrstu usluga podizvođača.

„Ukratko, PDV USA nije primio ništa od Interamerican-a u zamenu za plaćanje od 15 miliona dolara“, navode tužioci. „Većina te sume je prebačena trećim licima koja su ili optuženi begunci od pravde ili pod krivičnom istragom u vezi sa tim isplatama.

U podnesku se takođe navodi da su druge uplate, koje je Interamerican odbio kao rashode, u stvarnosti premeštale između računa koje kontroliše Rivera. U novim podnescima se navodi da je Riverin sopstveni računovođa svedočio u izjavi nakon sastanka sa kriminalističkim istražiteljima iz Poreske službe da veruje da je njegov klijent počinio poresku prevaru.

Ugovor o konsaltingu imao je sva obeležja lažnog, navodi PDV USA. Riverin Interamerican zaradio je samo 9.500 dolara u godini pre potpisivanja višemilionskog ugovora.

U tužbi se tvrdi da je kompanija koju su tada kontrolisali Madurovi lojalisti angažovala Interamerican iz vedra neba, bez dužne pažnje, i da se Rivera nikada nije lično sreo ni sa kim iz Citgo-a ili PDV-a USA dok je navodno radio u njeno ime. Umesto toga, podneo je dva „deficitarna i nekoherentna” izveštaja o napretku od sedam koje je morao da podnese.

„Pisani zapis je lišen bilo kakvog dokaza da je Interamerican izvršio bilo koju od ugovorenih usluga“, tvrdi PDV USA u novim podnescima. „Ne postoji nijedna e-pošta, nijedna PoverPoint prezentacija, jedan nacrt, jedan memorandum, jedan unos u kalendaru ili bilo šta drugo što sugeriše da je Interamerican ikada izvršio bilo koju od usluga.“

Rivera je služio samo jedan mandat u Kongresu, 2011-2013, i za to vreme je odao počast venecuelanskim izgnanima koji su bežali od socijalističke vladavine i kosponzorisali zakone koji su pokušavali da uskrate finansiranje Organizacije američkih država dok se ona ne suoči sa tadašnjim predsednikom Ugom Čavesom zbog navodnog kršenja ustava Venecuele.

Dok je služio kao državni zakonodavac, delio je kuću u Talahasiju sa sadašnjim Senom. Marko Rubio, koji je u to vreme bio predsednik Predstavničkog doma. Od tada je bio umešan u nekoliko kontroverzi vezanih za izbore, uključujući i organizovanje prikrivenog finansiranja opskurnog demokratskog kandidata da bi se suprotstavio svom glavnom rivalu u trci za kongres Južne Floride. Prošle godine je kažnjen sa 456.000 dolara zbog kršenja zakona o finansiranju kampanje u vezi sa tom zaverom.