Ukrajinski Naftogas podržava Šolcovu ponudu za kanadski LNG

Ukrajinski Naftogas podržava Šolcovu ponudu za kanadski LNG

Nemački kancelar Olaf Šolc je neposredno pre dvodnevne posete Kanadi dobio podršku za svoje interesovanje za kanadski tečni prirodni gas kako bi pomogao u zameni uvoza ruskog gasa od neočekivanog saveznika: ukrajinske državne gasne kompanije Naftogas .

Kijev je bio u zavadi sa Berlinom oko svoje politike uvoza gasa: prvo oko dogovora sa Moskvom o izgradnji gasovoda Severni tok 2, a nedavno oko sporazuma sa Kanadom da se popravljena turbina za Severni tok 1 vrati Nemačkoj.

Ali izgledi za isporuku LNG u Evropu iz Kanade, jednog od najvećih svetskih proizvođača gasa, je nešto što ne podržava samo Naftogas, to je nešto na čemu je tiho radio.

Naftogas je ranije ove godine potpisao memorandum o razumevanju sa kanadskim kompanijama za razvoj energetike Simbio Infrastructure za kupovinu LNG-a od Kanade. U međuvremenu Kanada i Nemačka razgovaraju o izgradnji LNG terminala na kanadskoj obali Atlantika.

Izvršni direktor Naftogasa Jurij Vitrenko rekao je Rojtersu u saopštenju poslatom e-poštom da kanadski gas ima mnogo prednosti.

„Kanadski dobavljači nemaju dominaciju na nemačkom tržištu, nemojte ga zloupotrebljavati, kao Gasprom, koji veštački smanjuje zalihe, ’zavlači tržište‘ i otima svoje kupce“, rekao je on.

Ipak, izazovi za ove predloge su značajni, ističu nemački i kanadski zvaničnici.

Troškovi transporta gasa od Alberte na zapadu Kanade do istočne obale bili bi visoki. Biće potrebni novi cevovodi, a globalni pomak od fosilnih goriva znači da bi životni vek terminala bio prekratak da bi bio profitabilan osim ako se ne pretvori u terminal za vodonik kada potražnja za gasom opadne.

Nemački zvaničnici su ove nedelje priznali da su isporuke kanadskog LNG-a u najboljem slučaju srednjoročne perspektive i umesto toga su poigrali dogovor o vodoniku koji Šolc treba da potpiše sa kanadskom premijerkom Justine Trudeau.

Zvaničnici nemačke vlade žele da savezniku Trudou ne izazovu više glavobolje nakon reakcije na njegovu odluku da dozvoli da se turbina za gasovod Severni tok vrati Nemačkoj nakon popravke u Kanadi.

Šolc i ministar ekonomije Robert Habek sastaće se i sa premijerom Kvebeka Fransoa Legoom – iz drugog političkog tabora kao u Trudou – zbog velikog otpora tamošnjem izgradnji LNG terminala i neophodne druge infrastrukture.

Mihael Link, transatlantski koordinator za nemačku vladu, rekao je da bi imalo više smisla uvoziti LNG iz Kanade nego iz autokratskih vlada, napominjući da je važno da Šolc posećuje pokrajine u saveznoj zemlji.

„Kanada je pouzdana, demokratska i ima najviše ekološke i društvene standarde“, rekao je on u intervjuu.

Ipak, na kraju dana, čak bi i kanadske isporuke LNG-a u Aziju sa zapadne obale pomogle, rekao je on.

„Gas koji se tamo izvozi ide na svetsko tržište, povećava snabdevanje i vrši pritisak na smanjenje cena“, rekao je on za Rojters.