Domorodačka žena nominovana za Vrhovni sud Kanade

Domorodačka žena nominovana za Vrhovni sud Kanade

OTAVA – Premijer Džastin Trudo je u petak nominovao domorodačku osobu da se pridruži kanadskom Vrhovnom sudu, prvom za najviši sud u zemlji, prenosi Rojters.

Mišel O’Bonsavin, sudija Višeg suda Ontarija od 2017. godine i član Abenakija iz prve nacije Odanak, pridružiće se sudu u septembru kada se jedan član sa dugogodišnjim stažom povuče, navodi se u saopštenju kabineta premijera.

„O’Bonsavin je veoma cenjena članica kanadske pravne zajednice sa istaknutom karijerom. Uveren sam da će ona doneti neprocenjivo znanje najvišem sudu naše zemlje“, napisao je Trudo na Tviteru nakon što je vest objavljena.

Ministar pravde Dejvid Lameti ponudio je svoju podršku, nazvavši ovaj potez „istorijskim trenutkom za (Vrhovni sud Kanade) i za celu Kanadu“, na Tviteru.

Taj potez dolazi u trenutku kada Kanada nastoji da se pozabavi prevelikom zastupljenošću domorodačkog naroda u svojim zatvorima. Odrasli starosedeoci predstavljaju 5% opšte populacije Kanade, ali 30% njene federalno zatvorene populacije.

Vrhovni sud Kanade ima devet sudija, uključujući jednog glavnog sudiju, a članovi mogu služiti do 75 godina. Nestranački savetodavni odbor preporučuje kandidate, ali sudije na kraju imenuje vladajuća vlada.