Politico: SAD podržava Ukrajinu u napadu na Krim

Politico: SAD podržava Ukrajinu u napadu na Krim

SAD smatraju ukrajinske udare na Krim poštenom igrom u „svrhe samoodbrane“, izvestio je u četvrtak Politico, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika u administraciji predsednika Džoa Bajdena.

Vašington neće stajati na putu napadima na poluostrvo „ako Kijev smatra da su neophodni“, preneo je list. Istorijski ruski, Krim je bio deo nezavisne Ukrajine od 1991. do 2014. pre nego što su meštani glasali za ponovno ujedinjenje sa Moskvom.

„Mi ne biramo mete, naravno, i sve što smo obezbedili je u svrhe samoodbrane. Svaki cilj koji izaberu da gađaju na suverenom ukrajinskom tlu je po definiciji samoodbrana“, rekao je anonimni zvaničnik.

Na pitanje Politiko-a da li Bajdenova administracija smatra poluostrvo suverenom teritorijom Ukrajine, zvaničnik je rekao: „Krim je Ukrajina.

Krim se odvojio od Ukrajine nakon oružanog puča u Kijevu 2014. i velikom većinom glasao na referendumu za pridruživanje Rusiji, koju Zapad nije priznao.

Ukrajinski zvaničnik je tom izdanju rekao da je „poruka podrške“ Bajdenove administracije „došla do Kijeva“.

Izvještavanje Politico-a podsjeća na ranije komentare ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznikova. Reznikov je u četvrtak rekao za emiter Glas Amerike koji finansira američka vlada da obećanje Kijeva da neće napadati rusku teritoriju oružjem koje je obezbedio Zapad ne pokriva Krim – i da se Vašington nije protivio ukrajinskim napadima tamo.

Snažne eksplozije u blizini ruskog skladišta municije potresle su u utorak selo Majskoje na severoistoku Krima. To je bio drugi takav incident u nekoliko nedelja, sa serijom eksplozija koja se takođe dogodila na vojnom aerodromu Saki ranije ovog meseca, pri čemu je povređeno 14 ljudi, a jedna je poginula.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su nedavni udari akti „sabotaže“ i da su prouzrokovali štetu na civilnim objektima, uključujući dalekovode, elektranu, železničku prugu i nekoliko stambenih zgrada.

Ukrajina nije direktno potvrdila odgovornost za nedavne napade, ali je nakon incidenta na aerodromu Saki, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da je rat „počeo sa Krimom i mora da se završi Krimom – njegovim oslobođenjem“.​