SAD izvode odloženi test ICBM

SAD izvode odloženi test ICBM

Američko vazduhoplovstvo je u utorak probno lansiralo nenaoružanu interkontinentalnu balističku raketu Minuteman III (ICBM) iznad južnog Pacifika. Pentagon je opisao kao demonstraciju „smrtonosnosti i efikasnosti“ američkog nuklearnog oružja, test je ranije bio odložen zbog stalnih tenzija sa Rusijom i Kinom.

Raketa, koja je sposobna da nosi nuklearnu bojevu glavu V-78 od 350 kilotona, eksplodirala je iz svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji nešto posle ponoći. Nakon putovanja od 4.200 milja (6.700 km) preko Tihog okeana, njegovo vozilo za ponovni ulazak – koje je u ovom slučaju nosilo konvencionalni eksploziv, a ne atomsku bojevu glavu – detoniralo je i udarilo u vodu u blizini atola Kvajalein na Maršalovim ostrvima.

Test u utorak održan je u vreme pojačanih geopolitičkih tenzija između SAD i rivalskih nuklearnih sila Rusije i Kine. Vašington je angažovan u onome što Moskva smatra „ratom preko posrednika“ protiv ruskih snaga u Ukrajini, dok je kineska vojska održala velike vojne vežbe u blizini Tajvana otkako je predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi posetila ostrvo ranije ovog meseca.

Kineske vežbe uključivale su ispaljivanje 11 balističkih projektila u vode u blizini Tajvana. Kineski državni mediji javili su da su korišćene rakete možda Dongfeng DF-17 rakete srednjeg dometa, od kojih svaka može da nosi hipersoničnu bojevu glavu.

Samo jedan veliki sporazum o kontroli naoružanja između SAD i Rusije, Novi START ugovor, ostaje na snazi. Rusija je privremeno suspendovala američke inspekcije svojih nuklearnih lokacija u skladu sa ovim sporazumom prošle nedelje, navodeći da su sankcije Zapada sprečile njene inspektore da vrše recipročne posete američkim lokacijama.

Uprkos napetoj klimi, Pentagon je insistirao da lansiranje u utorak nije imalo za cilj da izazove nijednog od protivnika SAD.

„Naša probna lansiranja su zakazana mnogo unapred i nisu reakciona na svetske događaje“, rekao je major Ratnog vazduhoplovstva Armand Vong. Vazduhoplovstvo je takođe naglasilo da su SAD ranije izvele više od 300 takvih testova i da pripreme za lansiranje počinju do godinu dana pre eksplozije.

Poslednji test Minuteman III održan je u avgustu 2021. Najnoviji test je prvobitno bio zakazan za mart, ali je otkazan kada je ruski predsednik Vladimir Putin stavio snage za odvraćanje svoje zemlje – i nuklearne i konvencionalne – u stanje visoke pripravnosti ubrzo nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini.

„Moramo imati na umu da je Rusija nuklearna sila“, rekao je tada portparol Pentagona Džon Kirbi. „I zato dok donosimo ove odluke, bilo bi neodgovorno da ne razmišljamo o tome da ne eskaliramo ovaj sukob više nego što već jeste.

Lansiranje je odloženo ranije ovog meseca usred kineskih vežbi, a američki zvaničnik je za Vol strit džurnal rekao da se test „odlaže kako bi se otklonili svi nesporazumi s obzirom na akcije [Kine] oko Tajvana“.