Zaposleni u Zaporožju: Nuklearka pretvorena u vojnu bazu, drže nas na nišanu

Zaposleni u Zaporožju: Nuklearka pretvorena u vojnu bazu, drže nas na nišanu

Zaposleni u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj u Evropi, rekli su za BBC da ih ruske snage, koje elektranu koriste kao vojnu bazu, drže na nišanu.

Ruske snage okupirale su elektranu još na početku rata u martu, ali je njome nastavilo da upravlja ukrajinsko osoblje. Elektrana je u poslednje vreme meta artiljerijskih napada, a dve strane razmenjuju optužbe za granatiranje.

Dvoje radnika elektrane ispričali su za BBC da se svakog dana plaše kidnapovanja, radioaktivne kontaminacije, ali i nuklearne katastrofe.

„Moj radni dan je konstantni stres“, rekla je Svitlana s kojom je BBC komunicirao putem SMS poruka.

Ona i njen kolega Mikola sada mogu da koriste samo ruske SIM kartice, a signal je ograničen. BBC napominje da se Svitlana i Mikola u stvarnosti ne zovu tako, a da im je identitet skriven radi bezbednosti.

„Ne mogu da radim kao nekada. Prošle nedelje nisam čak mogla ni da odem do posla. Opasno je“, ispričala je Svitlana. Ona je dodala da je u subotu granatirana stanica u kojoj se čuvaju azot i kiseonik, što je izazvalo požar. Ljudi koji rade u toj stanici su, srećom, preživeli napad.

Drugi stanovnik Energodara, grada u kojem je nuklearna elektrana Zaporožje smeštena, ispričao je da su cene u prodavnicama i apotekama četiri puta više nego na teritorijama koje su i dalje pod ukrajinskom kontrolom. Većina bankomata je zatvorena.

Svitlana koja u elektrani radi godinama kaže da granate padaju oko nje svakog dana. „Psihološki je situacija teška. Vojnici sa oružjem su svuda okolo i svako je na nišanu“, ispričala je Svitlana.

Pretpostavlja se da je Rusija stacionirala oko 500 vojnika u krugu najveće neuklearne elektrane u Evropi. Nedavni snimci pokazuju vojna vozila koja ulaze u krug nuklearke, a Svitlana je ubeđena da se elektrana koristi kao vojna baza.

„Svakog dana ulaze i izlaze svojim vojnim vozilima. Vojnu opremu su smestili u objekte elektrane, kako ukrajinske snage ne bi napale“, kaže Svitlana.

Njen kolega Mikola napominje da su zaposleni u elektrani sada taoci Rusa.

„Isključili su internet, ostavili su samo fiksne telefone, a hrana je dostupna samo u jednoj trpezariji. Ostale su pretvorili u svoje baze“, napisao je Mikola u SMS poruci BBC-ju.

On dodaje da je zabranjen pristup svim krovovima, na kojima se sada nalaze vojne osmatračnice. Objekti za obuku pretvoreni su u vojne barake.

„Sada, sve češće i češće, osoblje biva kidnapovano na kraju smene pri izlasku kroz sigurnosnu kapiju“, piše Mikola, mada je nepoznato zbog čega se otmice dešavaju. Stanovnici Energodara pretpostavljaju da je u pitanju zastrašivanje kako bi se prihvatila proruska lokalna uprava.

Svitlana i Mikola slažu se da i pored teških uslova rada, osoblje i dalje uspava da adekvatno upravlja reaktorom.

Grigorij Plačkov, nekadašnji šef ukrajinskog državnog nulearnog inspektorata kaže za BBC da je rizik velki sve dok Rusi kontrolišu nuklearnu elektranu. Dodaje da su potrebna dva do tri meseca da se proizvedena struja preusmeri na rusku elektro mrežu, ukoliko je to uopšte cilj.

Energodar je deo južne linije fronta na kojoj su poslednjih nedelja intenzivirane borbe.