Cene benzina u SAD pale ispod 4 dolara prvi put od marta

Cene benzina u SAD pale ispod 4 dolara prvi put od marta

Prosečna maloprodajna cena benzina u SAD pala je u četvrtak ispod 4 dolara po galonu, prvi put u nekoliko meseci, što je donelo olakšanje vozačima u najvećem svetskom potrošaču goriva.

Prosečna nacionalna cena običnog bezolovnog gasa pala je na 3,990 dolara po galonu 11. avgusta, prema Američkom udruženju za automobile.

Cene benzina su u junu dostigle rekordnih 5,02 dolara. Taj visoki trošak je obuzdao potrošnju, a cene su takođe pale pošto su strahovi tržišta od ozbiljnih ograničenja u snabdevanju oslabili otkako je Rusija prvi put napala Ukrajinu u februaru.

Cene benzina imaju tendenciju da budu na vrhuncu tokom leta. Obično padaju kako se letnja sezona vožnje završava oko Praznika rada, ali to je tek 5. septembra.

Najnoviji pad cena mogao bi da pomogne administraciji predsednika Džoa Bajdena i demokratama u Kongresu kako se bliže srednji izbori. Bela kuća je preduzela nekoliko koraka da smanji cene nafte nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

U jednom trenutku, sirova nafta, glavni pokretač cena benzina, dostigla je 139 dolara po barelu; bila je 92 dolara u sredu.

„Ostalo je još posla, ali cene padaju, a predsednik će nastaviti da poziva domaće i međunarodne proizvođače nafte da povećaju proizvodnju kako bi mogli da nastave da opadaju“, rekla je portparol Bele kuće Karin Žan Pjer ranije ove nedelje.

Bela kuća je usred ispuštanja više od 180 miliona barela sirove nafte iz američkih strateških rezervi nafte. Proizvodnja nafte u SAD ove godine je porasla za oko 500.000 barela dnevno na 12,2 miliona barela dnevno.

Fjučersi na benzin su pali za 27,3% u odnosu na junske maksimume, dok je američka sirova nafta pala za 25%. Pad maloprodaje je više od 20%, ali neke države su doživele veće olakšanje, kao što je Ohajo, gde su cene pale za 27% u odnosu na vrhunac.

Saopštenje SPR-a, u koordinaciji sa saopštenjima članova Međunarodne agencije za energiju, snizilo je cenu benzina za 17 centi na 42 centa po galonu, prema julskoj analizi američkog Ministarstva finansija, iako je rečeno da je pravi uticaj teško utvrditi.

Pad cena pomogao je Amerikancima sa niskim primanjima, navodi Bank of America. Prosečna potrošnja na benzin kao udeo u ukupnoj potrošnji na kartice po domaćinstvu pala je na 9,3% u julu za domaćinstva sa nižim prihodima, što je pad sa vrha od skoro 10% u junu, saopštila je banka.

Očekivanja inflacije takođe padaju, pri čemu su očekivanja američkih potrošača o inflaciji za godinu i tri godine naglo pala prošlog meseca.

Inflacija je u julu bila stabilna, podstaknuta naglim padom troškova energije, ali je inflacija potrošača i dalje porasla za 8,5% u odnosu na pre godinu dana, što i dalje utiče na američke potrošačke navike.

„Samo sam na pola rezervoara, ali htela sam da napunim sada dok su cene dobre“, rekla je Keli Ferel, prodavačica u Atlanti koja je u sredu točila za 3,45 dolara po galonu. „Stvarno bih voleo da se više spuštaju.“

Prema podacima EIA-e, ukupni isporučeni benzinski proizvod, koji predstavlja zamenu za potražnju, pao je za 6,3% u poslednje četiri nedelje u poređenju sa prošlom godinom.

S obzirom da je rast radnih mesta i dalje snažan, potražnja bi se mogla oporaviti u narednim mesecima sa cenama na nižim nivoima. Rukovodioci koji su se bavili rafiniranjem zahteva o zaradama u prošloj nedelji bili su optimistični u pogledu potrošnje do kraja 2022.

Analitičari Goldman Saksa, međutim, kažu da bi nafta mogla da poraste kasnije ove godine, jer prethodni skok „nije doveo do dovoljnog uništenja potražnje da bi se okončao trenutni, neodrživi deficit“.

Očekuje se da će rafinerije dati prioritet preradi lož ulja u narednim mesecima, smanjujući proizvodnju benzina, što bi moglo stisnuti to tržište. Zalihe benzina u SAD su na 220 miliona barela, što je niže od bilo koje tačke u poslednjih pet godina.