Oriks: Rusija je izgubila više od 5.000 komada opreme

Oriks: Rusija je izgubila više od 5.000 komada opreme

Rusija je izgubila najmanje 5.083 komada vojne opreme u ratu sa Ukrajinom, saopštila je međunarodna istraživačka grupa Oriks, koja broji i identifikuje uništenu/zarobljenu vojnu opremu u ratu Rusije protiv Ukrajine na osnovu fotografija i video snimaka objavljenih na internetu, prenosi Ukrinform.

Od 7. avgusta na sajtu grupe objavljene su fotografije 3.238 komada uništene ruske opreme, uključujući 109 komada oštećene opreme i 326 komada napuštene opreme. Odbrambene snage Ukrajine zauzele su oko 1.410 komada ruske vojne opreme. Istovremeno, oprema klasifikovana kao „napuštena” je najverovatnije kasnije zarobljena ili uništena.

Istovremeno, spisak objavljen na sajtu Orik-a uključuje samo uništena vozila i opremu za koju su dostupni foto ili video-grafski dokazi. Stoga je količina uništene opreme znatno veća od evidentirane.

Konkretno, dokumentovano je da su oružane snage rusije već su izgubile 929 tenkova, od kojih je 565 uništeno, 35 oštećeno, a 49 napušteno. Ukrajinska vojska je zarobila još 280 tenkova.

Rusija je takođe izgubila 518 različitih borbenih oklopnih vozila, više od hiljadu IFV-a, više od 140 oklopnih transportera i 32 vozila otporna na mine.