Zelenski odbacuje razgovore ako Rusija održi referendume

Zelenski odbacuje razgovore ako Rusija održi referendume

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u nedelju da, ako Rusija nastavi sa referendumima u okupiranim oblastima njegove zemlje o pridruživanju Rusiji, ne bi moglo biti razgovora sa Ukrajinom ili njenim međunarodnim saveznicima.

Ruske snage i njihovi separatistički saveznici sada drže velike delove teritorije u regionu Donbasa na istoku Ukrajine i u južnim oblastima nakon što su pokrenuli ono što Kremlj naziva „specijalnom vojnom operacijom“ na teritoriji svog suseda. Zvaničnici u obe oblasti su ukazali na mogućnost održavanja referenduma.

U svom noćnom video obraćanju, Zelenski je rekao da se Kijev čvrsto drži svoje pozicije da Rusiji ne ustupa nikakvu teritoriju.

„Pozicija naše zemlje ostaje onakva kakva je uvek bila. Nećemo se odreći ničega od onoga što je naše“, rekao je Zelenski.

„Ako okupatori krenu putem pseudo-referenduma, zatvoriće za sebe svaku šansu za razgovore sa Ukrajinom i slobodnim svetom, koji će ruskoj strani u jednom trenutku očigledno biti potrebni.

Ruski i ukrajinski zvaničnici održali su nekoliko sesija razgovora ubrzo nakon što su ruske snage započele invaziju na Ukrajinu u februaru.

Ali postignut je mali napredak i od kraja marta nije održan nijedan sastanak, pri čemu je svaka strana okrivila drugu za prekid kontakata.

Ruske snage drže veći deo Hersonske oblasti na jugu Ukrajine, a nadležni zvaničnici su nagovestili da bi referendum o pridruživanju Rusiji mogao da bude održan u narednim nedeljama ili mesecima.

U Donbasu su ruski zastupnici zauzeli delove teritorije 2014. godine, održali referendume o nezavisnosti i proglasili „narodne republike“ u oblastima Luganska i Donjecka. Kremlj je priznao republike uoči februarske invazije.

Guverner Luganske oblasti — skoro u potpunosti pod ruskom kontrolom nekoliko nedelja — sugerisao je tokom vikenda da se Rusija priprema za novi referendum u novoosvojenim oblastima i da građanima nudi beneficije za učešće.