Ko će biti na čelu UN-a za ljudska prava?

Ko će biti na čelu UN-a za ljudska prava?

Ujedinjeni narodi su u potrazi za novim visokim poverenikom za ljudska prava, kog će imenovati Generalna skupština i koji treba početi sa radom 1. septembra, prenosi Al Jazeera.

Za ovu poziciju može se prijaviti svako ko ispunjava kriterijume navedene u zvaničnom opisu poslova UN – rok je bio 27. jul.

Ovo imenovanje dolazi u izazovnom trenutku kada su kršenja ljudskih prava u porastu širom sveta. Autoritarni vladari ukidaju dugogodišnje zakone, dok su tradicionalni branioci ljudskih prava u povlačenju, uključujući UN. Svetu je potrebna jaka, principijelna ličnost na čelu Komisije za ljudska prava koja će se zalagati za najugroženije, stati iza onih koji brane njihova prava i suprotstaviti se nasilnicima, ma ko oni bili.

Ali da li će ove ugrožene grupe dobiti snažnog zagovornika ljudskih prava ili će biti imenovan tehnokrata? Do sada su se spekulacije o kandidatima fokusirale na zvaničnike UN, a imenovanje je, što nije iznenađujuće, dobilo malo medijske pažnje usred brojnih kriza. Ovaj kratak prelazni period od jednog komesara do drugog za tako važnu funkciju u UN je u rukama moćnih zemalja koje bi više volele kandidata koji im neće praviti probleme i proces koji isključuje civilno društvo u donošenju odluke o imenovanju.

Proceduru vodi generalni sekretar Antonio Gutereš, a predloženog kandidata mora da odobri Generalna skupština. To znači da stalne članice Saveta bezbednosti ne mogu zvanično da stave veto na kandidata, ali bi one – zajedno sa bilo kojom od ostalih 188 država članica – mogle da podriju izborni proces.

U pismu Guterešu od 22. juna, više od 60 organizacija za ljudska prava pozvalo je na „otvoreni, transparentni proces zasnovan na zaslugama“ koji uključuje „široke i smislene konsultacije sa nezavisnim organizacijama za ljudska prava i braniteljima ljudskih prava“.

Do sada su glasine o kandidatima uglavnom stizale iz Evrope, uprkos potencijalnim poteškoćama u odobravanju kandidata sa kontinenta, s obzirom na trenutnu geopolitičku dinamiku. Među njima su pomoćnica generalnog sekretara za ljudska prava Ilze Brands Kehris iz Letonije; hrvatski ambasador Ivan Šimonović; i Volker Turk iz Austrije, koji je radio sa Guterešom u agenciji UN za izbeglice, a sada je koordinator za politička pitanja u kancelariji generalnog sekretara svetskog tela.