Broj smrtnih slučajeva u Gazi raste usred pregovora o prekidu vatre

Broj smrtnih slučajeva u Gazi raste usred pregovora o prekidu vatre

Izraelski avioni gađali su mete u Pojasu Gaze u nedelju, povećavajući broj poginulih Palestinaca, a militanti su više puta ispalili rakete koje su dosezale duboko u Izrael, čak i kada su se pojavili izveštaji da strane traže prekid – požarni dogovor, piše AP.

Dok su egipatski zvaničnici radili na sporazumu, još sedam ljudi je ubijeno u Gazi, čime je broj palestinskih poginulih na 36 od početka izraelske ofanzive u petak. Među poginulima je 11 dece i četiri žene. Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je od petka ranjeno više od 311 ljudi.

Palestinska militantna grupa džihad koju podržava Iran ispalila je stotine raketa na Izrael kao odgovor, a rizik da se prekogranične borbe pretvore u punopravni rat ostaje sve dok se ne postigne primirje. Izrael kaže da su neki od mrtvih ubijeni neispaljenim raketama.

Vladajuća grupa Hamas u Gazi, koja je vodila 11-dnevni rat sa Izraelom u maju 2021., izgleda da je za sada ostala po strani, verovatno zato što se plaši izraelskih odmazdi i poništavanja ekonomskih sporazuma sa Izraelom, uključujući izraelske radne dozvole za hiljade stanovnika Gaze, koji jačaju njegovu kontrolu.

Ako do toga dođe, napori za prekid vatre mogli bi uroditi plodom. Prema egipatskom obaveštajnom zvaničniku, i Izrael i palestinske militantne grupe dale su prvobitno odobrenje za ponudu o prekidu vatre ranije u nedelju, ali nije bilo jasno kada bi ona mogla da stupi na snagu. Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman jer nije bio ovlašćen da razgovara o razgovorima koji se nastavljaju.

Zvaničnici Islamske i Hamasa sugerisali su da bi primirje stupilo na snagu u 23:30. po lokalnom vremenu (2030 GMT; 16:30 EDT). Govorili su pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti razgovora.

Izrael nije potvrdio pregovore o prekidu vatre.

Izrael je započeo svoju operaciju udarom u petak na vođu Islamskog džihada, a u subotu je usledio još jedan ciljani udar na drugog istaknutog lidera.

Drugi komandant Islamskog džihada, Kaled Mansur, ubijen je u subotu uveče u vazdušnom napadu na stambenu zgradu u izbegličkom kampu Rafa u južnoj Gazi, u kojem su takođe ubijena još dva militanata i pet civila.

Mansur, komandant Islamskog džihada za južnu Gazu, bio je u stanu jednog člana grupe kada je projektil pogodio, sravnivši trospratnicu i teško oštetivši obližnje kuće.

„Iznenada, bez upozorenja, kuća pored nas je bombardovana i sve je postalo crno i prašnjavo od dima u tren oka“, rekao je Visam Džouda, koji živi pored ciljane zgrade.

Ahmed al-Kaisi, drugi komšija, rekao je da su njegova žena i sin među ranjenicima, koji su zadobili povrede od gelera. Da bi napravio mesto za spasilačke radnike, Al-Kaisi je pristao da mu se sruši deo kuće.

Pošto je sahrana za Mansura počela u pojasu Gaze u nedelju popodne, izraelska vojska je saopštila da udara na sumnjiva „islamska lansirna mesta raketa Islamskog džihada“. Od udara se mogao videti dim dok su udarci njihovih eksplozija zveckali Gazu. Izraelski vazdušni udari i raketna vatra usledili su satima dok su sirene zavijale u centralnom Izraelu. Dok se u nedelju uveče u Gazi oglasio poziv na molitvu zalaska sunca, sirene su zavijale čak na severu do Tel Aviva.

Izrael kaže da su neki od smrtnih slučajeva tokom ove runde uzrokovani nenamernom raketnom paljbom, uključujući jedan incident u izbegličkom kampu Džebalija u severnoj Gazi u kojem je u subotu ubijeno šest Palestinaca. U nedelju je projektil pogodio kuću u istoj oblasti Džebalije, ubivši dva muškarca. Palestinci su smatrali Izrael odgovornim, dok je Izrael rekao da istražuje da li je to područje pogođeno zalutalom raketom.

Ministarstvo odbrane Izraela saopštilo je da su minobacači ispaljeni iz Gaze pogodili granični prelaz Erez u Izraelu, koji dnevno koriste hiljade stanovnika Gaze. Minobacači su oštetili krov, a geleri su pogodili ulaz u halu, saopštilo je ministarstvo. Prelaz je zatvoren usred borbi.

Udar Rafa je bio najsmrtonosniji do sada u trenutnoj rundi borbi, koju je Izrael pokrenuo u petak ciljanim ubistvom komandanta Islamskog džihada za severnu Gazu.

Izrael je rekao da je preduzeo akciju protiv te militantne grupe zbog konkretnih pretnji neposrednim napadom, ali nije naveo detalje. Privremeni premijer Jair Lapid, koji je iskusan diplomata, ali nije testiran u nadgledanju rata, pokrenuo je ofanzivu manje od tri meseca pre opštih izbora na kojima vodi kampanju da zadrži posao.

U saopštenju od nedelje, Lapid je rekao da će vojska nastaviti da gađa mete u Gazi „na precizan i odgovoran način kako bi na minimum svela štetu neborcima“. Lapid je rekao da je napad u kojem je ubijen Mansur bio „izvanredno dostignuće“.

„Operacija će se nastaviti koliko god bude potrebno“, rekao je Lapid.

Izrael procenjuje da je u njegovim vazdušnim napadima ubijeno oko 15 militanata.

Islamski džihad ima manje boraca i pristalica od Hamasa, a malo se zna o njegovom arsenalu oružja. Obe grupe pozivaju na uništenje Izraela, ali imaju različite prioritete, a Hamas je ograničen zahtevima vlasti.

Izraelska vojska je saopštila da su militanti u Gazi ispalili oko 580 raketa na Izrael. Vojska je saopštila da je njena protivvazdušna odbrana presrela mnoge od njih, a dvojica oborenih ispaljena su prema Jerusalimu. Islamski džihad ima manje boraca i pristalica od Hamasa.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u oblasti Jerusalima prvi put u nedelju od prošlogodišnjeg rata između Izraela i Hamasa.

Jerusalim je obično žarište tokom perioda prekograničnih borbi između Izraela i Gaze. U nedelju, stotine Jevreja, uključujući i vatrenog ultranacionalističkog poslanika Itamara Ben Gvira, posetili su osetljivo sveto mesto u Jerusalimu, poznato Jevrejima kao Hramska gora, a muslimanima kao Plemenito svetilište. Poseta, pod jakom policijskom zaštitom, završena je bez incidenata, saopštila je policija.

Takve demonstrativne posete izraelskih tvrdolinijaša koji žele da podvuku izraelske tvrdnje o suverenitetu nad spornim Jerusalimom izazvale su nasilje u prošlosti. Sveto mesto se nalazi na liniji raseda izraelsko-palestinskog sukoba i centralno je za rivalske narative Palestinaca i izraelskih Jevreja.

U palestinskim gradovima i mestima na Zapadnoj obali, izraelske bezbednosne snage saopštile su da su tokom noćnih racija uhapsile 19 osoba pod sumnjom da pripadaju Islamskom džihadu.

Borbe su počele izraelskim ubistvom višeg komandanta Islamskog džihada u talasu udara u petak za koje je Izrael rekao da imaju za cilj da spreče neposredan napad.

Do nedelje je izgledalo da Hamas još uvek ostaje van bitke. Grupa ima snažan podsticaj da izbegne novi rat. Prošlogodišnji rat Izraela i Hamasa, jedan od četiri velika sukoba i nekoliko manjih bitaka u poslednjih 15 godina, naneo je zapanjujući danak za 2,3 miliona palestinskih stanovnika na osiromašenoj teritoriji.

Od poslednjeg rata, Izrael i Hamas su postigli prećutno razumevanje zasnovano na mirnoj trgovini za radne dozvole i blagom ublažavanju granične blokade koju su nametnuli Izrael i Egipat kada je Hamas zauzeo teritoriju pre 15 godina. Izrael je izdao 12.000 radnih dozvola radnicima u Gazi, a ima mogućnost da odobri još 2.000 dozvola.

Jedina elektrana u Gazi stala je u subotu u podne zbog nedostatka goriva. Izrael je od utorka držao svoje granične prelaze u Gazi zatvorenim. Sa novim poremećajem, stanovnici Gaze mogu da koriste samo četiri sata struje dnevno, povećavajući njihovo oslanjanje na privatne generatore i produbljujući hroničnu krizu električne energije na teritoriji usred najveće letnje vrućine.