Blinken: Rusija mora da poništi priznanje Abhazije i Južne Osetije

Blinken: Rusija mora da poništi priznanje Abhazije i Južne Osetije

Američki državni sekretar Antoni Blinken je na godišnjicu ruskog napada na Gruziju u avgustu 2008. izdao saopštenje u kojem osuđuje rusku agresiju i naglašava solidarnost sa gruzijskim i ukrajinskim narodima koji i dalje stradaju od okupacije.

Saopštenje je objavljeno na zvaničnom sajtu Stejt departmenta, prenosi Ukrinform.

„Na današnji dan pre četrnaest godina Rusija je izvršila invaziju na suverenu naciju Gruzije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se od 2008. Sjedinjene Države sećaju onih koji su ubijeni i povređeni od strane ruskih snaga.

„Ove godine, ničim izazvana dalja invazija Rusije na Ukrajinu naglašava potrebu da ljudi Gruzije i Ukrajine budu solidarni. Narod Gruzije dobro zna kako agresivne akcije Rusije, uključujući dezinformacije, takozvanu ‘borderizaciju’ i masovno raseljavanje prouzrokuje neizrecive teškoće i uništenje“, rekao je Blinken.

On je dodao da Rusija mora biti odgovorna za obaveze koje je preuzela u okviru primirja iz 2008. godine – povlačenje svojih snaga na položaje pre sukoba i omogućavanje nesmetanog pristupa za isporuku humanitarne pomoći. Pored toga, istakao je da Rusija mora da poništi priznanje gruzijskih regiona Abhazije i Južne Osetije.

„Ovo je od suštinskog značaja za stotine hiljada interno raseljenih lica kako bi se bezbedno i dostojanstveno vratili svojim domovima“, rekao je Blinken.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine takođe je izdalo saopštenje u vezi sa godišnjicom ruske okupacije gruzijskih teritorija. Kijev je rekao da snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije u okviru njenih međunarodno priznatih granica.