Prvi brod pod stranom zastavom stiže u Ukrajinu od februara

Prvi brod pod stranom zastavom stiže u Ukrajinu od februara

Brod pod stranom zastavom stigao je u subotu u Ukrajinu prvi put od početka rata u februaru i biće natovaren žitom, izjavio je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov, piše Rojters.

Ukrajina počinje da obnavlja izvoz žitarica u nastojanju koje nadgleda Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu u kojem radi rusko, ukrajinsko, tursko i osoblje UN.

Ujedinjene nacije i Turska postigli su dogovor nakon upozorenja Ujedinjenih nacija o mogućim izbijanjima gladi zbog zastoja u isporuci žitarica iz Ukrajine. Pre invazije, Rusija i Ukrajina zajedno su činile skoro trećinu svetskog izvoza pšenice.

Kubrakov je rekao da se generalni teretni brod Fulmar S koji plovi zastavom Barbadosa nalazi u ukrajinskoj luci Černomorsk.

„Činimo (sve) što je moguće da osiguramo da naše luke mogu da prime i obrađuju više plovila. Konkretno, planiramo da dostignemo nivo od najmanje tri do pet plovila dnevno za dve nedelje (vreme)“, napisao je on Fejsbuk.

„Ovaj događaj je važan tržišni signal da je (posao o otpremi žitarica) sigurna i, što je najvažnije, isplativa poslovna prilika za vlasnike brodova da se vrate u ukrajinske luke“, dodao je on.

Ukrajina na kraju ima za cilj da isporučuje 3 miliona tona mesečno iz svojih crnomorskih luka, rekao je on.

Otprilike 20 miliona tona žita iz prošlogodišnjih useva i dalje je zaglavljeno u zemlji.