Poznat preliminarni uzrok nesreće u Hrvatskoj

Poznat preliminarni uzrok nesreće u Hrvatskoj

Jedan od poginulih u velikoj nesreći autobusa sa poljskim hodočasnicima u subotu kod Zagreba bio je vozač – to može ukazivati na to da je verovatan uzrok nesreće to što je zaspao za volanom, prenosi „Evropska istina“.

Tačan uzrok nesreće mora da se utvrdi sudsko-medicinskim pregledom. Istovremeno, uviđaj na licu mesta je već završen.

Ministar zdravlja Adam Niedzielski, zamenik ministra spoljnih poslova Marčin Pšidač, kao i psiholozi i lekari stigli su u Hrvatsku u vezi sa saobraćajnom nesrećom u kojoj su učestvovali Poljaci.

Niedzielski je rekao da su povređeni prebačeni u pet bolnica u Hrvatskoj. 19 putnika autobusa je u teškom stanju, stanje ostalih je ocenjeno kao prosečno. Dvojica ranjenika se spremaju za transport u Poljsku na lečenje.

Portparol glavnog komandanta policije, inspektor Mariuš Čarka, ranije je rekao da su dvojica vozača autobusa u Hrvatskoj najverovatnije poštovali bezbednosna pravila.

Kako prenosi „Poljski radio” pozivajući se na Ciarku, putnici koji su povređeni u udesu rekli su predstavnicima policije da vozači nisu upravljali vozilom duže nego što to dozvoljavaju pravila, zamena vozača je obavljena na češkoj granici.

Kako je saopšteno, u subotu oko 5.30 sati kod Zagreba poljski autobus sa hodočasnicima sleteo je sa puta i prevrnuo se u jarak. U autobusu su bile ukupno 43 osobe, od kojih je 12 poginulo.

Hrvatska: Autobus sleteo sa autoputa, više osoba nastradalo